Ontsnappingskoning Nordin Benallal krijgt 10 jaar cel

BELGA
De correctionele rechtbank van Nijvel heeft "ontsnappingskoning" Nordin Benallal veroordeeld tot tien jaar gevangenis voor zijn ontsnapping uit de gevangenis van Ittre in 2007. Zijn medeplichtige, Yacine M., kreeg negen jaar gevangenisstraf.

Op 28 oktober 2007 stortte een helikopter, die gestolen was door Yacine M., neer op de koer van de gevangenis van Ittre. Benallal ontkwam via de gevangenispoort, nadat hij enkele bewakers had gegijzeld. De politie vatte de mannen twee dagen later in Nederland, nadat ze samen een motorwinkel in Den Haag hadden overvallen.

Tijdens de zitting zei de advocaat van Benallal dat de vlucht niet voorbereid was: Benallal zou geprofiteerd hebben van het ontsnappingsplan van een andere gevangene. De rechtbank hechtte daar weinig geloof aan, omdat verschillende elementen in de zaak op het tegendeel wijzen. Zo lag er een document met de gegevens van de helikopterfirma in de cel van Benallal.

Verschillende bewakers gegijzeld

De rechtbank hield rekening met de ernst van de feiten, het verleden van de twee beklaagden en de psychologische schade die werd aangericht bij de slachtoffers. Zo waren er twee gewonden bij de helikoptercrash en werden verschillende bewakers gegijzeld.

Het openbaar ministerie, dat twaalf jaar cel had gevorderd voor beide beklaagden, had ook geëist dat Benallal 10 jaar ter beschikking gesteld zou worden van de regering. De rechtbank ging daar niet op in.

Benallal werd in 2004 door het assisenhof van Waals-Brabant veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf voor verschillende gewapende overvallen en carjackings. Hij ontsnapte al uit verschillende Belgische gevagenissen. (belga/mvdb)