Nog altijd geen akkoord met cipiersvakbonden, stakingen gaan door

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
BELGA Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
Het overleg tussen de cipiersvakbonden en minister van Justitie Koen Geens heeft nog geen akkoord opgeleverd. Volgende week dinsdag vindt nieuw overleg plaats, zo kondigde de algemeen secretaris van ACOD Openbare Diensten, Gino Hoppe, vandaag aan na het overleg.

Volgens Hoppe legde Geens tijdens het overleg de vakbonden het masterplan voor de bouw en renovatie van gevangenissen uit, dat de regering eerder op vrijdag heeft goedgekeurd. De vakbondsman liet ook optekenen dat het overleg constructief is verlopen, maar dat de verschillen blijven bestaan.

"Het overleg is constructief, maar je voelt duidelijk aan dat er een probleem is tussen beide landstalen", aldus Hoppe. "Aan Nederlandstalige kant zijn we al maanden bezig met de rationaliseringsoefening. We zijn sneller beginnen besparen dan aan Franstalige kant, wij werken al op een andere manier. De achterban steunt het rationaliseringsvoorstel."

Minister Geens wees na het overleg er ook op dat de twee grootste Vlaamse vakbonden het protocol van vorige week vrijdag aanvaarden, in tegenstelling tot de achterban van de Franstalige bonden. "Je kan de regering nu niet vragen terug te komen op het plan om anders te gaan werken", aldus Geens. "Ik hoop dat we vanaf dinsdag om 16 uur opnieuw kunnen discussiëren."

Nu geen akkoord is bereikt, lijken de stakingen in de Waalse en Brusselse gevangenissen te zullen voortduren tot minstens volgende week dinsdag. "Dat is een vreselijk probleem", oordeelde nog de minister. Eerder had hij ook al laten optekenen dat een absoluut respect voor de mensenrechten niet verenigbaar is met een absoluut respect voor het stakingsrecht, met het oog op de humanitaire situatie in de gevangenissen.

Geens beklemtoonde ook dat de gegarandeerde dienstverlening geen deel uitmaakt van de huidige onderhandelingsronde.

De vakbonden zaten sinds 14 uur samen met de minister.

'Aan Nederlandstalige kant zijn we al maanden bezig met de rationaliseringsoefening. We zijn sneller beginnen besparen dan aan Franstalige kant, wij werken al op een andere manier'

Gino Hoppe, ACOD
BELGA