Nieuwe gevangenis in Leuze-en-Hainaut opent de deuren

BELGA
In Leuze-en-Hainaut is vandaag een nieuwe gevangenis ingehuldigd. Het gaat om de vierde penitentiaire instelling die opengaat op zeven maanden tijd. De eerste gevangenen kunnen er terecht vanaf midden juli.

De gevangenis is, na die van Marche-en-Famenne in oktober, Beveren in februari en het psychiatrisch centrum in Gent vorige maand, de vierde die de deuren opent in het kader van het Masterplan 2008-2016. De instelling biedt plaats aan 312 gedetineerden.

Het complex werd op 21 maanden tijd gebouwd door een privaat-publieke samenwerking en laat heel wat ruimte voor natuurlijke lichtbronnen, werkateliers en sport. De bedoeling is het leven van de gedetineerden op een "humane manier" structuur te geven met het oog op de reïntegratie in de maatschappij, zegt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld).

De gevangenis beschikt daarvoor onder meer over het nieuwe 'Prison Cloud-systeem', dat ervoor moet zorgen dat de gevangenen de evolutie van de multimedia niet aan zich voorbij zien gaan. Met Prison Cloud hebben ze onder meer een beperkte toegang tot het internet en tot hun administratief dossier, om onnodig transport naar het justitiepaleis te vermijden.

In dezelfde optiek is er een zittingszaal voor de strafuitvoeringsrechtbank. Als de magistraat dit beslist, kunnen de raadkamer en de kamer van inbeschuldigingstelling er zetelen. Voor de erg gevaarlijke criminelen kan er uitzonderlijk een assisenproces plaatsvinden.

De gevangenis organiseert opendeurdagen tijdens de weekends van 15 en 22 juni.

BELGA
BELGA