Nederland wil verdachten niet uitleveren aan ons land "door slechte toestanden in gevangenissen"

Een gevangene in Nederlandse cel. Ook al vraagt ons land om de uitlevering van Belgische verdachten, onze noorderburen weigeren tot "de toestand in onze gevangenissen beter wordt".
anp Een gevangene in Nederlandse cel. Ook al vraagt ons land om de uitlevering van Belgische verdachten, onze noorderburen weigeren tot "de toestand in onze gevangenissen beter wordt".
Nederland schort de uitlerving van acht verdachten in een drugzaak aan België op en dat tot er meer duidelijkheid is over de omstandigheden in de Belgische gevangenissen. Reden is het vernietigende rapport van het antifoltercomité van de Raad van Europa, waarin ons land vorige maand fors op de vingers werd getikt voor de toestand in de gevangenissen tijdens stakingen. Eerder leek het of Nederland voorlopig geen enkel verdachte meer aan ons land zou uitleveren, maar volgens de Amsterdamse persrechter Polly Van Dijk is de concrete uitwerking van de uitspraak nog onduidelijk.  De uitspraak kan wel gevolgen hebben voor alle andere uitleveringsverzoeken van ons land aan Nederland.

Het rapport blijkt nu ook rechtstreekse gevolgen te hebben, want een rechter in Nederland weigert acht verdachten in een drugszaak aan ons land over te leveren. Een Antwerpse onderzoeksrechter had daar nochtans om gevraagd, omdat de acht hier verdacht worden van deelname aan een criminele organisatie die drugs smokkelt vanuit Zuid-Amerika naar Europa, onder meer via de haven van Antwerpen.

De rechtbank argumenteert dat er in ons land sprake is van "een schending van fundamentele rechten van gedetineerden"en dus blijven de verdachten in kwestie voorlopig in Nederland. Over toekomstige uitleveringsverzoeken is nog geen duidelijkheid, zegt persrechter Polly Van Dijk. "Het kan mogelijk een precendent zijn voor volgende uitleveringen, maar dat zal moeten blijken."

De rechter hield daarbij niet alleen rekening met het bewuste rapport van de Raad van Europa, maar ook met "berichten in Belgische media over overbevolking in de gevangenissen". Onze noorderburen willen nu eerst meer duidelijkheid over de detentieomstandigheden in de Belgische gevangenissen. De Nederlandse officier van justitie moet daarover meer informatie inwinnen. (lees hieronder verder)

De rechter hield daarbij niet alleen rekening met het bewuste rapport van de Raad van Europa, maar ook met "berichten in Belgische media over overbevolking in de gevangenissen"

Onvoldoende medisch zorg

Het is hoogst uitzonderlijk dat het comité van de Raad van Europa een lidstaat publiekelijk tot de orde roept, maar België werd vorige maand toch 'het slachtoffer'. De voorbije jaren bezocht het zogenaamde antifoltercomité de gevangenissen in ons land een tiental keer. Het rapport was vernietigend: "Tijdens de verschillende bezoeken in 47 lidstaten de jongste 27 jaar hebben wij nooit zoiets gezien op zo'n schaal en met zulke risico's die erdoor veroorzaakt worden. Dit is heel verontrustend." 

In mei en juni vorig jaar voerden de cipiers, voornamelijk in de gevangenissen in Franstalig België, wekenlang actie tegen de rationaliserings- en besparingsplannen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Veel gevangenen kregen daardoor onvoldoende medische zorgen, en ook douches, warme maaltijden en wandelingen op de binnenplaats waren beperkt. 

De federale regering beloofde toen voor eind 2016 werk te zullen maken van een gegarandeerde minimale dienstverlening in gevangenissen, maar werd in april nog door datzelfde antifoltercomité op de vingers getikt omdat er nog geen wetsontwerp werd ingediend.

Cipiers, vooral uit Franstalig België, trokken vorig jaar naar de kantoren van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en sloegen er de boel toen kort en klein.
belga Cipiers, vooral uit Franstalig België, trokken vorig jaar naar de kantoren van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en sloegen er de boel toen kort en klein.

Geens "neemt akte" van beslissing en wijst op bijkomend onderzoek

Minister van justitie Koen Geens "neemt akte" van de beslissing de Internationale Rechtshulpkamer in Amsterdam om de uitleveringsverzoeken van verdachten aan België op te schorten. De CD&V-minister wijst erop dat er bijkomend onderzoek wordt gedaan. Daarbij komt er overleg met de Belgische FOD Justitie.

Justitieminister Koen Geens is zuinig met commentaar op het Nederlandse vonnis. Hij neemt er akte van, maar wijst er wel meteen op dat volgens de rechtbank "vooralsnog niet kan worden geconcludeerd dat gedetineerden in Belgische gevangenissen in het algemeen een reëel gevaar van onmenselijke of vernederende behandeling lopen". In afwachting van het verdere onderzoek dat vermeld wordt, wil de CD&V-minister verder geen commentaar geven.

Geens wijst er enkel op dat de federale regering al verschillende stappen heeft gezet om de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken. "Nog voor het rapport van het CPT er is gekomen heeft de Belgische regering maatregelen genomen. Vandaag is dit teruggelopen naar 10.444 terwijl dat in mei 10.808 betrof. Jaren daarvoor liep de gevangenisbevolking steeds op tot boven de 11.000 gedetineerden", stelt het kabinet-Geens.
22 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Staf Vandoorne van pierre de garde

  Dat is toch goed nieuws we hebben er nog duizenden die ze ook mogen hebben

 • chris vanderwaegemaecker

  Mooi,hou ze maar.

 • karin verwimp

  Nederland moet zich met zijn eigen zaken moeien. Eerst Europa dat niets anders kent dan: doet dit, doet dat, en nu beginnen de Hollanders ook al?! Dat krijg je dus als je met een stel politiekers zit die alleen maar kunnen kibbelen en nieuwe belastingen verzinnen. Grrrr!

 • Patje Moyens

  Waarom hebben die idioten van Europa alleen maar aandacht voor daders? Ze zouden alleen aandacht moeten hebben voor de slachtoffers en gedupeerden van criminelen. Een dader kiest er voor om dader te zijn,een slachtoffer niet. Maar om die idioten van Europa te begrijpen is de simpele burger niet lang genoeg naar school gewest.......

 • Rigobert Deleu

  Minimum dienstverlening bij staking wordt tegengehouden door de syndicaten . Net zoals bij het spoor . Altijd dezelfde die dwarsliggen . Hoeveel jobs hebben we al niet verloren in distributiecentra door vakbonden die tegen nachtwerk zijn . Ga eens mee met de tijd of hou op met bestaan !! Welk nut hebben die nog ??? Ze leven nog in het verleden en zoeken redenen om te bestaan . Triestig en overbodig zootje .