Michel doet oproep: "Cipiers, neem jullie verantwoordelijkheid"

Premier Charles Michel heeft de stakende cipiers opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Daarnaast reageerde hij op de kritiek van enkele topmanagers die België in een open brief een "failed state" noemden en ziet hij hun kritiek vooral als een "aanmoediging".

Michel liet verstaan dat de regering al verscheidene maatregelen heeft genomen om het land opnieuw op te bouwen. "Die werden positief onthaald door de Europese Commissie, de OESO en het IMF", zegt hij. "Ik stel dus vast dat er een verschil is tussen de perceptie die sommigen willen creëren en de realiteit." Hij benadrukt daarbij dat onder meer de tewerkstelling en het aantal nieuwe ondernemingen gestegen is, terwijl het aantal faillissementen daalde.

Wat de staking in de Franstalige gevangenissen betreft: de cipiers moeten hun verantwoordelijkheid nemen, aldus Michel. Op 6 mei was er al een akkoord was met de vakbonden, maar dat werd toen niet ondersteund door de basis. Michel benadrukt dat hij in het nieuwe masterplan voor de gevangenissen van minister van Justitie Koen Geens een kans ziet om de problemen zoals overbevolking tegen te gaan.

Tot slot benadrukte de premier zijn vertrouwen in minister Geens en uitte hij zijn hoop dat er snel een akkoord kan worden bereikt.