Mensensmokkelaar neergestoken in gevangenis van Brugge

epa
Twee gedetineerden moeten zich voor de Brugse strafrechter verantwoorden voor hun rol in een vechtpartij in de gevangenis van Brugge. Imed A. stak zijn 27-jarige celgenoot in de hals. De verdachte kon niet verdragen dat de Iraniër absoluut naar het journaal op Al-Jazeera wilde kijken.

Ibrahimi S. zit al sinds september 2013 in de Brugse gevangenis. Op de E40 in Jabbeke probeerde de mensensmokkelaar toen tot twee keer toe een politievoertuig te rammen. Voor die feiten werd de Iraanse Koerd in april 2014 tot zes jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld.

Zijn celgenoot Imed A. kreeg in juli 2012 vier jaar effectieve celstraf. De Tunesische Belg pleegde onder andere een waslijst auto-inbraken in Oostende.

"Leven zuur gemaakt"

Dinsdagavond 18 augustus 2015 kregen de gedetineerden het in hun cel met elkaar aan de stok. Ibrahimi S. zat naar Al-Jazeera te kijken, terwijl Imed A. liever naar muziek wilde luisteren. "Die gast zat te radicaliseren. Hij keek naar het nieuws om van elke ontploffing te genieten. Hij heeft mij enorm het leven zuur gemaakt", vertelde Imed A. op de zitting.

Het conflict liep helemaal uit de hand toen A. met een mes in de hals van zijn celgenoot stak. De Iraniër had ook een snijwonde van 11 centimeter in zijn gezicht. Tijdens de schermutseling raakte A. zelf lichtgewond aan de hand.

Die gast zat te radicaliseren. Hij keek naar het nieuws om van elke ontploffing te genieten

Imed A.

Confrontatie

Beide gedetineerden moesten zich vanochtend verantwoorden voor hun aandeel in de vechtpartij. Ibrahimi S. liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat. "De hamvraag in deze zaak is wie er begonnen is. Het lijkt me daarom nuttig om ze op de zitting met elkaar te confronteren", vond de procureur.

De rechter volgde die stelling en stelde de pleidooien uit naar 26 september. "Dat heeft geen zin. Voor hem is Allah de rechter, die zal dus niet komen", reageerde A. ontgoocheld. Door het uitstel moet hij immers minstens tot die tijd nog in de cel blijven.