Marc Dutroux eist loonsverhoging in gevangenis

EPA
Elke zaterdagochtend poetst Marc Dutroux drie uur lang in zijn eentje de sportzaal in de kelder van de gevangenis. Sinds december heeft Dutroux een tweede baantje. Vijf keer per week ruimt hij de grote binnenkoer op, omringd door drie verdiepingen celblokken. De 59-jarige misdadiger eist nu een hoger loon van de gevangenis.

Dutroux verdient tussen 0,75 en 0,99 euro per uur, goed voor minstens 24 euro per maand. Maar hij wil nu meer verdienen voor het opruimen, schrijven de Franstalige kranten van Sudpresse. Dutroux vindt het een "ongezonde karwei" en eist opslag. Hij wil nu tussen de 1,1 en 1,99 euro per uur gaan verdienen. Het is nog niet geweten of de gevangenis akkoord gaat met de loonsverhoging voor Dutroux. 

Sinds de stakingen in de gevangenissen is Dutroux trouwens technisch werkloos. 

In de Belgische gevangenissen werken 3.665 van de 11.100 gedetineerden. Samen verdienen deze werkende gedetineerden maandelijks ongeveer 600.000 euro, wat omgerekend neerkomt op zo'n 163 euro per gevangene.

De 2.000 gevangenen die huishoudelijk werk verrichten zoals poetsen, koken en wassen krijgen hier gemiddeld zo'n 143 euro per maand voor. Hoeveel de gedetineerde exact krijgt, hangt af van de gevangenisdirectie.