Leden toezichtcommissies hekelen slechte toegang tot gezondheidszorg in gevangenis

Thinkstock
In een open brief aan de minister van Justitie klagen een vijftiental leden van commissies van toezicht voor gevangenissen aan dat de gevangenen onvoldoende toegang hebben tot gezondheidszorg. De brief is vandaag verschenen in Le Soir.

Bij de meeste tussenkomsten door gevangenisartsen is het niet nodig dat een gevangene naar het ziekenhuis wordt gebracht. "Maar van zodra de gedetineerde absoluut moet vertrekken, stellen we een flagrant personeelstekort vast", zegt Michel Jehaes, lid van de commissie van toezicht van de gevangenis van Itter.

Rechten gevangenen niet gerespecteerd

Een vijftiental andere vertegenwoordigers van gevangenissen in onder meer Itter, Antwerpen, Aarlen en Nijvel zijn ongerust. Volgens de ondertekenaars blijft minister Koen Geens doof voor hun bezorgdheden en worden de rechten van de gevangenen niet gerespecteerd: ze krijgen niet dezelfde zorgen als wie niet in de gevangenis zit. 

"Als er een drama gebeurt, iemand die niet meer te genezen valt of zelfs sterft door een vertraging, zullen we u wellicht horen zeggen dat 'u niet op de hoogte was', dat uw medewerkers 'u niet hebben geïnformeerd over de toestand'", klinkt het in de open brief.

Taskforce

Op het kabinet-Geens beseft men dat de toestand niet optimaal is. Een Taskforce gezondheidszorg in de gevangenissen is opgericht om een strategisch plan uit te werken om de gezondheidszorg in de gevangenissen te hervormen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Vermeylen

  Geef die veroordeelde bandieten een luxe resort en ze willen niet meer buiten! Ze kosten mij al genoeg!

 • Ian Vandenbossche

  Nog altijd beter dan buiten gevangenis. Afspraak maken met dokter specialist...binnen 7 maanden kan je geholpen worden... dat heb je als dokters ook 5 d/w en 39 u/w hebben. Zitten onder illegalen en vluchtelingen geen medisch geschoolden? Ook in medische sector zou wat concurrentie mogen komen.

 • André Castelot

  Gevangenen hebben al genoeg rechten.Als ze gezondheidszorg nodig hebben, moeten ze daar maar zelf voor zorgen EN betalen, zoals iedereen.

 • Luk Peeters

  Weinig interesse van onze politici voor gevangenissen, want daar zijn immers geen stemmen te winnen.

 • Karel De Keizer

  “Krijgen niet dezelde zorgen als wie niet in de gevangenis zit”… Tja, het is dan ook een gevangenis en geen verkleinde copy van het leven buiten de gevangen, of wat wil je ?