Kopstoot aan cipier kost lid van Aquino-familie 600 euro en 60 uren werkstraf

De gevangenis van Hasselt.
photonews De gevangenis van Hasselt.
De 47-jarige P. Aquino, die op 6 maart 2014 een cipier een kopstoot gaf bij een gevangenisbezoek aan zijn broers in Hasselt, is veroordeeld tot 60 uren werkstraf en 600 euro boete. De man had de feiten bekend, maar verklaarde dat hij indertijd zo onder stress zat door de situatie rond de aanhouding van zijn drie broers en zijn zieke moeder, aan wie hij niet durfde vertellen waarom haar zonen niet naar het ziekenhuis konden komen.

De drie broers Aquino zaten indertijd nog in voorarrest voor het grootschalig onderzoek naar cocaïnesmokkel van 2,4 ton vanuit Latijns-Amerika naar Europa.

Volgens de procureur werd aan de familieleden Aquino op het einde van het bezoekuur gevraagd de bezoekersruimte te verlaten, maar volgens de cipier wilden ze niet weggaan. "Toen die man naar mij toekwam, dacht ik dat hij mij ging aanvallen. Toen heb ik de kopstoot gegeven", gaf P. toe. De man heeft voor alle duidelijkheid niets te maken met het geruchtmakende drugsproces waarin een wrakingsverzoek ingediend werd.

"Normaal gedraagt men zich bedeesder en deemoedig, als men in de gevangenis op bezoek gaat. Aangezien de feiten worden toegegeven, kan ik ook akkoord gaan met een werkstraf", aldus de openbaar aanklager een maand geleden.

De cipier, die vier dagen arbeidsongeschikt was, kreeg 470 euro schadevergoeding toegewezen. Aan de federale overheidsdienst justitie moet P. 555 euro betalen. Als de werkstraf niet binnen twaalf maanden uitgevoerd is, wordt een celstraf van 3 maanden opgelegd.