Is het einde van de cipiersstaking in zicht? Overleg bonden en Geens afgelopen na "constructief gesprek"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)
Het einde van de cipiersstaking lijkt stilaan in zicht. Justitieminister Geens en de vakbonden groeiden in een "constructief" overleg alvast naar elkaar toe. Het gevangenispersoneel moet nu bepalen of het voldoende toegevingen heeft gekregen. Volgens de bonden CGSP-Amio en CSC-Services publics ziet het ernaar uit dat de acties morgenavond om 22 uur opgeschort worden.

De cipiers staken al drie weken tegen de plannen om een minimale dienstverlening in te voeren in de gevangenissen. Bij een staking zouden de cipiers zo voortaan toch moeten werken, om de basisrechten van de gevangenen te waarborgen. Volgens de vakbonden is dat echter een schending van het stakingsrecht.

Vanochtend zaten de bonden opnieuw samen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V), en dat overleg verliep volgens de verschillende partijen positief.

Tegemoetkomingen

De minimale dienstverlening blijft wel degelijk behouden, maar in de laatste compromistekst staan enkele tegemoetkomingen aan het gevangenispersoneel. Zo blijft een staking van 32 uur per week mogelijk. Verder zullen cipiers niet vanaf de tweede maar wel vanaf de derde stakingsdag opgevorderd kunnen worden.

Een stakingsaanzegging moet 10 dagen op voorhand worden ingediend, zoals vandaag al het geval is. In een eerder voorstel stond dat stakingen 30 dagen op voorhand aangekondigd zouden moeten worden, maar dat werd dus van tafel geveegd. "Men had ons verteld dat er manoeuvreerruimte zou zijn en dat was ook het geval", zegt Claudine Coupienne van de Franstalige christelijke vakbond CSC. "Er is met heel wat van onze opmerkingen rekening gehouden, voor andere zaken moet nog gekeken worden wat de budgettaire mogelijkheden zijn", vult Frank Conings van ACV aan.

'Een staking is een drukkingsmiddel. Na de start van de parlementaire vakantie heeft dit niet veel zin'

Claudine Coupienne, CSC

Of de toegevingen voldoende zijn voor het gevangenispersoneel, is nog niet zeker. Vandaag en morgen spreekt het personeel van elke gevangenis zich op afzonderlijke personeelsvergaderingen uit over het toekomstige verloop van de acties. 

Drukkingsmiddel

In het zuiden van het land lijkt de bereidheid alvast groot om een punt te zetten achter de staking. De eerste antwoorden gaan alvast in de goede richting, zeggen vakbondsafgevaardigden Michel Jacobs (CGSP-Amio) en Claudine Coupienne (CSC-Services publics).

"Het lijkt erop dat de staking opgeschort zal worden. De antwoorden van de gevangenissen van Leuze-en-Hainaut, Nijvel, Ittre, Jamioulx... gaan in elk geval in die richting", zegt Jacobs. De christelijke vakbond CSC heeft 25 procent van de antwoorden ontvangen (Andenne, Doornik, Marneffe, Vorst...). Die gevangenissen zijn allemaal voorstander van een opschorting van de acties. Voor de beide vakbonden samen heeft intussen de helft van de gevangenissen zich al uitgesproken voor een werkhervatting, aldus Coupienne. 

Aan Vlaamse zijde benadrukten de bonden eerder vandaag nog dat er zeker nog geen akkoord bereikt is. Volgens Eddy De Smedt van VSOA zijn er enkel "wat punten en komma's veranderd", en bevat de tekst een aantal zaken die voor zijn vakbond onaanvaardbaar zijn. Zo zou er amper iets over het statuut van het gevangenispersoneel in staan. De bonden vragen al jaren een specifiek statuut. Ze vrezen het voornemen van de regering om bij het overheidspersoneel naar meer contractuelen te gaan, ten koste van het statutair personeel. "Als ze dat doortrekken naar de gevangenissen, zou dat dramatisch zijn", zegt een vakbondsbron.

"Er zijn enkel wat punten en komma's veranderd"

Eddy De Smedt, VSOA

Minister Geens hoopt dat het werk in de gevangenissen snel wordt hervat. Dat zal wellicht niet voor 22 uur dinsdagavond kunnen. Maar daarvoor moet het personeel dus eerst groen licht geven.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Alles hetgeen Geens doet is constructief. Zelfs de puinhopen die hij achterlaat.

 • Marc De Vos

  Cipier..ge moet het maar willen doen.

 • jan maes

  Als militair mag je niet staken de politie wel en degene die criminelen moeten bewaken ook en 80euro per sag nettois nie slecht omwat te wandelen en wa sleutels omdraaien en weekend 160 Euro per dagheb nooit zoveel verdient als militair

 • guido vermeyen

  Ach Geens, staat o zo graag in de belangstelling , want hij wil zich constant zijn "intelligentie" meten met die van een ander...en ook o zo graag iets uitleggen aan de "domme" mensen...liefst zo uitgebreid mogelijk, dan kunnen de camera's langer op HEM focussen....want HIJ is de slimste, en dat laat hij heel duidelijk merken...

 • Ronald Polutnik

  Ik zeg maar , niet opgeven cipiers . Want jullie werken voor een habbekrats en een klein pensioen later . Ten opzichte van de politici , weinig doen en veel verdienen of krijgen en later nog een dik pensioen . Dus stakers overal niet opgeven .