Helft vrijgelaten gedetineerden moet terug naar de cel

De in 2013 geopende gevangenis van Marche-En-Famenne (provincie Luxemburg).
photo_news De in 2013 geopende gevangenis van Marche-En-Famenne (provincie Luxemburg).
Bijna de helft van de vrijgelaten gevangenen in ons land loopt een retourtje gevangenis op: 44 procent vliegt weer de cel in, meer dan de helft al binnen de twee jaar na de vrijlating. Dat blijkt uit het eerste onderzoek naar recidive in ons land door het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, bericht Het Belang van Limburg.

In totaal werden 39.450 vrijgelaten gedetineerden in ons land onder de loep genomen. Meer dan vier op de tien vonden zich weer achter de tralies terug. "Voor meer dan de helft van die wederopgesloten veroordeelden gebeurde dat binnen de twee jaar. Bovendien blijkt het meestal ook geen eenmalige uitschuiver te zijn. Opnieuw de helft belandt nadien minstens nog eens twee keer opnieuw in de gevangenis", aldus het onderzoek. Wel is dat meestal niet voor zo lang, één op de twee zat maximaal één jaar in de cel.

Enkelband

Mannen moeten zich vaker opnieuw aanbieden aan de gevangenispoorten dan vrouwen, jongeren tussen 16 en 20 jaar hebben vier keer zoveel kans als zestigplussers om weer op het foute pad te belanden. Wie heeft rondgelopen met een enkelband of in beperkte hechtenis heeft gezeten, heeft opvallend genoeg dan weer wel minder kans op een ticketje gevangenis.

Drank en drugs

Bij gevangenen met een (problematische) drugs- of alcoholverslaving is recidive hoog: 75 procent had vlug na de vrijlating opnieuw een dossier bij het openbaar ministerie voor zijn/haar rekening. Vier op de tien werden al snel weer veroordeeld. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chris van de velde

  Er wordt niet vertelt hoeveel recidive er is. Het is niet altijd een recidive bij een terugkeer. Ik ken er die (terecht) terug gedetineerd warden omdat ze de justitieassistente niet meer bezochten. Hij moest daarom, ZONDER andere misdrijven gepleegd te hebben, opnieuw naar de gevangenis (en dat is terecht daar niet van)

 • paul van de velde

  Graag meer details aub.

 • Jan Van Rompaey

  Dus, ons rechtssysteem werkt niet. Te soft? Leg er nog maar wat meer eieren onder. Vereenvoudig de wetgeving en maak ze strenger. De rechtbank dient om te oordelen en veroordelen, niet bepamperen of zoeken naar redenen om crapuul vrij te laten of vrij te spreken.

 • Ine V

  drugs verslaafden horen niet thuis in de gevangenis en verder zijn er ook best veel ex gevangenen die gewoon hervallen omdat ze NOOIT begeleid werden om terug naar de maatschappij te keren men sluit op en einde verhaal - men zou moeten streven naar pas naar buiten als men woonst en werk heeft en dat is best mogelijk dat is al bewezen in andere landen dat het kan maar ja bij ons draait alles vierkant

 • jean-pierre rejek

  Dus wat zin heeft het om los te laten als ge weet dat ze terug in de gevangenis belanden,dat is twee werk voor niets op de kosten van de belastingbetaler.