Gevangenen mogen niet douchen tijdens cipiersstaking: “Minimale dienstverlening is aantasting stakingsrecht”

thinkstock
Een halfjaar nadat het parlement besliste dat cipiers bij stakingen een minimale bezetting moeten garanderen, is daar in de Antwerpse gevangenis nog niets van te merken. De ­staking gaat daar al de twaalfde dag in, zonder dat de gevangenen kunnen douchen of hun cel verlaten. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen vandaag.

Nochtans stemde het parlement in maart een wet die bepaalde dat bij stakingen een minimaal aantal cipiers aan de slag moest blijven waardoor de gevangenis normaal kan blijven werken. In elke gevangenis moest samen met de vakbonden een plan worden opgemaakt.

"Maar tijdens deze overlegcomités zijn de syndicale organisaties in geen enkele gevangenis komen opdagen", schrijft Serge Rooman, directeur in Merksplas, in een open brief. De vakbonden zouden dwarsliggen, in de hoop de minimumbezetting alsnog tegen te houden. "Een nationaal order, hoort men de lokale vertegenwoordigers zeggen. Kortom, een nationale syndicale strategie om dit niet te bespreken", schrijft Rooman. De directeur maakt zich zorgen om de levensomstandigheden. Bij vorige stakingen mochten ook kinderen dagenlang de cel van hun moeder niet uit, en was de hygiëne schrijnend.

“Aantasting van het stakingsrecht”

De vakbonden steken niet weg dat ze deze minimumdienst niet willen. "Het is een aantasting van het stakingsrecht. Het wordt hier helemaal anders ingevuld dan bijvoorbeeld bij de NMBS. Daarom hebben we met de drie bonden afgesproken: we doen er niet aan mee", zegt Eddy De Smedt (VSOA).
"De minimale dienstverlening is gestemd, en móet in werking treden", reageert het kabinet van Justitieminister Koen Geens (CD&V). 

In augustus werd al een eerste Koninklijk Besluit opgemaakt, en een tweede volgt binnenkort. Er is sprake van sancties voor wie de wet niet volgt.
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cynthia Debeir

  @ericvervenne... welke roman hebt U gelezen?? Gratis tv , internet?? Duidelijk niet op de hoogte van hoe het eraan toegaat in de begijnenstraat.. er is enkel Tv als je betaald . Internet is er niet. Telefoongesprekken kosten 7 keer zoveel dan normaal. Zonder geld ben je daar een sukkel, en daar zitten betekent zelfs niet altijd dat je ook schuldig bent. Voorhechtenis is de naam . En dan nog... benieuwd of sommige dezefde taal spreken wanneer een geliefde of kind hier beland.

 • Sandra Peeters

  In tegenstelling tot bv openbaar vervoer zijn deze mensen 100% afhankelijk. Zij kunnen niet een paar dagen naar een ander gevang of naar huis.Wat die mensen ook op hun kerfstok hebben geen enkel recht zou vrijgeleide mogen geven tot het onmenselijk behandelen van gevangenen. Als wij willen dat daar morgen geen beesten maar mensen worden vrijgelaten, want de grote meerderheid komt vrij, dan moeten we ze ook als mensen behandelen. Ze zijn van hun vrijheid berooft, niet van menselijkheid.

 • Ludwig Vanden Boer

  Een stakingsrecht is een ultiem recht om zijn eigen rechten veilig te stellen en geen instrument om meer verlof te hebben. Een recht dat teveel gebruikt wordt verliest zijn effect en wordt niet meer gedragen door de bevolking.

 • Patrick Mechels

  Tegenwoordig zit je beter in de gevangenis dan in een rusthuis. Op tijd warm eten met zelfs mayonaise bij de frieten, overal camera’s want je moest maar eens vallen...dit alles gratis. Ook daar zitten ze met wachtlijsten. Je moet een zeer goede reden hebben om er binnen te geraken. Éénmaal binnen kan je met moeite blijven. Ook houden ze je fit met allerlei sportactiviteiten...als je al weer vrij bent wordt je onderdak geboden door instellingen die de barmhartige Samaritaan uithangen.

 • Sobek Wessels

  Als de gevangenen zich nu een zouden gedragen in de gevangenis inplaats van de Beesten uit te hangen dan zouden de cipiers mss niet staken ? Mensen in een Rust huis worden slechter behandeld dan onze Criminelen !!