Gevangene overleden na vechtpartij in Lantin

In de gevangenis van Lantin is gisteren omstreeks 21.25 uur een gedetineerde overleden, zo heeft het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen woensdag bevestigd.

De gevangene verbleef op de psychiatrische afdeling van de gevangenis en werd bij de medicatiebedeling dood aangetroffen in zijn bed, zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen. Het Luikse parket heeft een onderzoek geopend.

Uit de eerste vaststellingen blijkt dat het slachtoffer om het leven is gebracht met een plastieken steekwapen, door zijn celgenoot. Die is meegenomen voor verhoor. Van De Vijver voegt toe dat de twee werden opgevolgd door een psychiater, ook tijdens de cipiersstaking die nu al drie weken bezig is.

Het gerechtelijk onderzoek zal duidelijkheid moeten verschaffen over de omstandigheden waarin de gedetineerde om het leven is gekomen, benadrukt de woordvoerster. De kranten van Sudpresse maakten woensdag gewag van een vechtpartij met een medegevangene.

De gevangenisdirecteur van Lantin, Marc Brisy, zei gisteren in de Franstalige krant La Meuse bezorgd te zijn over de levensomstandigheden van de gevangene. "We verkeren echt in een levensgevaarlijke situatie", zo zei hij.

Minister Geens betuigt medeleven
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) drukt "zijn diepe droefheid" uit bij het vernemen van het overlijden van een gedetineerde op cel in de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Lantin. Dat laat zijn kabinet in een mededeling weten.

"De eerste vaststellingen wijzen uit dat de overledene het leven liet door toedoen van zijn celgenoot. Deze gedetineerde heeft een psychiatrische problematiek. Een gerechtelijk onderzoek werd opgestart", luidt de mededeling. De minister wenst "zijn diep medeleven uit te drukken aan de nabestaanden van het slachtoffer".

vakbondsactie in Lantin vorige week
BELGA vakbondsactie in Lantin vorige week

Geradicaliseerd
Procureur des Konings Philippe Dulieu bevestigt dat het gerecht een onderzoek heeft geopend naar de doodslag in de gevangenis van Lantin.

De verdachte, Abderrahman B.O, is een 31-jarige man die wachtte op een plaats in een inrichting tot bescherming van de maatschappij (IBM). Dinsdagavond zagen bewakers een lichaam onder een deken in een cel in de psychiatrische vleugel van de gevangenis.

Ze boeiden Abderrahman B.O. en vonden duidelijke sporen van een gevecht in de cel. De dader, die in de gevangenis zat voor geweldpleging, stond gekend als geradicaliseerd.

Het lichaam van de 53-jarige Hussein Birinci lag op het bed. Volgens Dulieu werd het slachtoffer gestoken met plastic bestek.

De motieven voor de gepleegde feiten zijn nog niet gekend, de dader moet nog worden verhoord. Volgens de procureur vond er twee dagen eerder inderdaad een ruzie plaats tussen de twee gevangenen.

Op het moment van de feiten braken er rellen en een kleine brand uit in de gevangenis. Er wordt evenwel geen verband gelegd met de staking die momenteel aan de gang is.

BELGA