Gevangene 3 uur "vermist" door staking cipiers

Photo News
Een gevangene was afgelopen vrijdag meer dan 3 uur vermist in de gevangenis van Namen. Volgens het gevangenispersoneel was dit nooit voorgevallen als er meer ervaren cipiers aan het werk waren. De staking in gevangenissen duurt nu al bijna drie weken.

Het voorval gebeurde tijdens de verdeling van de maaltijden. De gevangene verblijft op de afdeling voor geïnterneerden met psychiatrische problemen en moest zijn plateau met eten een verdieping lager gaan halen. Dit is de normale procedure, maar hij keerde nooit terug naar zijn cel. De persoon die nu de controle deed had hier weinig ervaring mee en merkte daarom niet op dat de gevangene zich op het toilet vestopt had. Nochtans verbleef de gedetineerde al die tijd slechts op enkele meters van zijn cel. Drie uur lang heeft het gevangenispersoneel naar de man gezocht.

De directie trommelde versterking op en vroeg zelfs aan de stakers op de parking om uit te kijken naar de gevangene. De stakers uitten hun bezorgdheid over het voorval: "Het is beangstigend dat een agent niet weet hoe hij de gevangenis moet controleren. Deze situatie is erg gevaarlijk. Op de binnenplaats kunnen nu ook slechts drie cipiers een oogje in het zeil houden tijdens het bewegingsmoment. Normaal zijn dat er tien."

De voorstellen van de minister van Jusitie Koen Geens zijn voor de stakers onbegrijpelijk. "Er is geen geld om 222 nieuwe agenten aan te nemen, maar wel voor drie nieuwe gevangenissen. Het langverwachte masterplan voor de gevangenissen is hallucinant."

Drie uur lang heeft het personeel naar de gevangene gezocht. Al die tijd bevond hij zich slechts op enkele meters van zijn cel

BELGA