Gedetineerden schrijven open brief aan stakers: "Onze empathie verandert in onbegrip"

Eric de Mildt
De gedetineerden van de gevangenis van Marche-en-Famenne hebben vandaag een open brief geschreven aan de stakende cipiers, om hun boosheid kenbaar te maken over de staking in de gevangenis sinds eind april. "We kunnen niet stil blijven onder het lijden dat we doormaken", klinkt het in de brief.

"In dit stadium van de staking verandert onze empathie voor uw probleem in onbegrip. De situatie die we doormaken verwordt, voor sommigen, tot foltering", zo luidt het.

"Sommigen hebben nood om hun emoties te uiten, hun afkeer. Een afkeer niet gericht tegen de gevangenis, het gevangenissysteem of de rechterlijke macht, maar tegen u. (...) Voor één keer hebben we de pen verkozen boven het zwaard. (...) Dit om jullie duidelijk te maken dat we niet de makkelijkste weg kiezen, doen wat velen van ons verwachten, met name de boel in brand te steken."

De gedetineerden hebben wel lof voor het werk van de directie, politie, de niet-stakende cipiers, het Rode Kruis en de civiele bescherming.

"Deze staking heeft de cohesie tussen gedetineerden en directie versterkt. (...) Deze directie die, ondanks de vermoeidheid, de bezoeken organiseert wanneer mogelijk en ervoor probeert te zorgen dat we met onze families kunnen bellen, die rondgaat om de maaltijden en tabak uit te delen, enzovoort."

Net als veel andere gevangenissen is ook die van Marche sinds eind april getroffen door een stakingsactie van de cipiers. De stakers protesteren met name tegen het rationaliseringsproject van de federale regering dat onder andere een vermindering van het personeelsbestand omvat.