Geblunder met opgesloten terroristen: verboden wapens en communicatie met andere jihadisten

De gevangenis van Vorst
BELGA De gevangenis van Vorst
De aanpak van opgesloten terroristen en honderden geradicaliseerde gedetineerden in onze gevangenissen is veel slechter dan gedacht, schrijft De Tijd. Zo slagen de gedetineerden er vanuit de gevangenis in versleuteld te communiceren met hun familie, het criminele milieu en zelfs met andere jihadisten in de gevangenis en in Syrië en Irak. Er zijn ook al verboden wapens ontdekt in de Deradex-afdelingen waar de zwaarste terroristen zitten.

De wantoestanden staan volgens De Tijd te lezen in nota's van de veiligheidsdiensten die het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) niet vrijgaf. Ze waren geschrapt uit de definitieve antwoorden die Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) als senator daarover kreeg van Geens. De info is nu toch gelekt omdat het kabinet-Geens per ongeluk aan tientallen vragen ook de ruwe info van de veiligheidsdiensten toevoegde.

Minister van Justitie Koen Geens Geens ontkent met klem dat er wantoestanden bestaan in de vleugels van de gevangenissen bestemd voor geradicaliseerden. Dat zegt hij zaterdagmiddag in een reactie op berichtgeving in De Tijd. De minister verwijst ook naar het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen in ons land. "Daarin maakt de staatsveiligheid tot twee keer toe duidelijk dat een hermetische opsluiting onmogelijk is, dat geen enkele gevangenis ter wereld in staat is om volledig hermetisch te functioneren, zodat er geen contact met de buitenwereld is".

Geens zegt nu dat hij enkel de definitieve versie van het antwoord nakijkt, die hem ter ondertekening wordt voorgelegd. "Het enige geldige antwoord op een schriftelijke parlementaire vraag is steeds het antwoord dat ondertekend werd door de minister. Dat is ook het enige antwoord dat de parlementair kan gebruiken", luidt het.

Verdacht maken

Het kabinet Justitie krijgt jaarlijks gemiddeld zo'n 1.750 vragen, mondeling en schriftelijk, die het probeert "met grote toewijding en zorg" te beantwoorden. Het kabinet baseert zich voor die antwoorden op de input van verschillende diensten. "Het spreekt voor zich dat de beleidscel soms nog aanpassingen (schrappingen dan wel toevoegingen) doet. Bijvoorbeeld omdat het om ongenuanceerde informatie gaat, om achterhaalde info of om informatie waarvan de publicatie om veiligheidsredenen te kies lijkt", luidt het. Hier gaat het bijvoorbeeld om een veiligheidsissue waar de Staatsveiligheid zich mee bezig houdt. "Bovendien stond in een geschrapte zin niet dat het gaat om telefonische contacten, noch dat het gaat om rechtstreekse contacten".

Geens haalt ook uit naar De Gucht. "Het kabinet stuurt standaard altijd een Word-versie mee, met de beste bedoelingen. De minister vindt het dan ook bijzonder dat deze Word-versie die enkel voor de diensten bestemd is, door parlementairen wordt gebruikt om zijn kabinet verdacht te maken."
128 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Karel Delcroix

  Als ge die kerels opsluit in hun blootje in een kleine cel met enkel een matras, kunnen ze niets meer binnensmokkelen. Na elk bezoek een scan en niets kan nog mee naar binnen, vooropgesteld dat de bewakers te betrouwen zijn.

 • Marc Baeyens

  Dus in feit staan justitie/politie/gevangenissen terroristen ter hulp, hoe kan men het anders uitleggen ... Geens zal er zich weer wel uit-moraliseren op zijn preekgestoelte van de VRT. In het verleden zijn er cD&v-ministers voor minder (één ontsnapte gevangene) afgetreden, niet waar Beke. Wat gaat u nu eisen, ieder zijn deontologie ? Is het pistool terug opgeborgen en gaat u over tot de orde van de dag.

 • Gust Goris

  Ik ben aan het luisteren naar Wouter Beke in het VTM nieuws, ik ben heel nieuwsgierig of er iets gezegd wordt over de "liegende" Geens?...............…................ NIETS, NIETS, NIETS, NIET, Het is nu wel duidelijk zeker.

 • René Toeters

  Geens communiceert hier niet over zegt hij, dat is nu juist wat deze gedetineerden wel doen, communiceren!

 • Patrick De Graeve

  Geens weet er ook iets van om zaken gewild te verzwijgen of is het liegen?