Franstalige vakbond: "Geens' voorstellen versterken verschillen tussen noorden en zuiden van het land"

BELGA
De voorstellen die minister van Justitie Koen Geens doet aan de cipiersbonden versterken de ongelijkheid tussen het noorden en het zuiden van het land. Daarnaast wordt de onrechtvaardigheid van een eerdere verdeling niet ongedaan gemaakt. Dat meent de christelijke Franstalige vakbond CSC, die zich vragen stelt bij de bedoelingen van de politici. De vakbond zegt niet te kunnen aanvaarden dat voor het personeel een "volledig wiskundige" herverdelingssleutel gehanteerd wordt, die gebaseerd is op een evenwicht dat geen rekening houdt met de bijzonderheden op het vlak van infrastructuur en overbevolking. In de gevangenis van Jamioulx trakteerden de cipiers vanmorgen intussen op croissants.

Vrijdag zaten vakbonden en Geens voor de achtste keer samen sinds de start van de stakingen in de Brusselse en Waalse gevangenissen, op 25 april. Het voorstel dat Geens hen tijdens die ontmoeting deed, is toen opnieuw verworpen omdat dat volgens de Franstalige bonden niet inging op hun eisen.

"Men kan alleen maar vaststellen dat de voorstellen van de minister in de lijn liggen van de eisen van de cipiers in het noorden, maar niet antwoorden op de noden van de Brusselse en Franstalige gevangenissen", aldus Laurence Clamar, secretaris Justitie bij CSC Publieke Diensten. "Die gevangenissen roepen al 27 dagen om hulp."

"De verschillende werkelijkheid tussen noord en zuid beïnvloedt de werklast zwaar", zegt Clamar, die er wel aan toevoegt geen communautair debat te willen starten. Nog volgens de christelijke vakbond worden de noden van de gevangenissen waar nu gestaakt wordt niet erkend door de minister.

Intussen hebben de cipiers van de gevangenis van Jamioulx samengelegd om de gedetineerden 350 croissants aan te bieden. Volgens een afgevaardigde van de Franstalige socialistische vakbond CGSP is dit het eerste initiatief van die soort in de Brusselse en Waalse gevangenissen.