Ex-vrederechter Nolf wachtte Wesphael op aan gevangenis: "Ik heb het voor die man"

BELGA
Opmerkelijk: op beelden van de vrijlating van Bernard Wesphael staat een bekend gezicht - Jan Nolf, vrederechter op rust. "Ja, ik was daar", bekent Nolf (63). "En dan? In juni hield ik ook al een publiek pleidooi onder de titel: 'Laat Wesphael vrij!'"

Om te beginnen wil de ere-vrederechter iets duidelijk stellen: hij wil zich niet uitspreken over schuld of onschuld van Bernard Wesphael. "Ik was er die dag in dat hotel niet bij en ik ken hem te recent om daar een oordeel over te vellen." Toch is op foto's duidelijk te zien hoe de Waalse politicus dinsdagavond aan de gevangenispoort van Brugge onder andere opgewacht wordt door Jan Nolf. Met zijn smartphone neemt die foto's van Wesphael die twee boezemvrienden om de nek vliegt. Vervolgens is Nolf aan de beurt. De twee omhelzen elkaar en er wordt heen en weer gekust. "Dat is juist, dat was ik."

Nolf zegt dat hij de Ecolo-stichter niet kende voor hij in november 2013 werd opgepakt wegens moord op zijn vrouw Véronique Pirotton, in een hotel in Oostende. Volgens Wesphael pleegde zijn depressieve vrouw zelfmoord, volgens het parket kwam ze door zijn gewelddadige tussenkomst om het leven. "Net als het gros van de Vlamingen heb ik zijn naam pas leren kennen na zijn aanhouding."

Na een carrière van ruim 25 jaar als vrederechter in Roeselare ging Jan Nolf in de zomer van 2011 uit ontevredenheid met 'het systeem' met vervroegd pensioen. Sindsdien is hij de luis in de pels van Justitie met de blog justwatch.be. Daarop hekelt hij onder andere het systeem van GAS-boetes en de haperingen in de rechtsgang sinds de dood van Jonathan Jacob. Zijn toenadering tot Wesphael moeten we volgens hem in die optiek zien. "Wesphael verloor zijn parlementaire onschendbaarheid omdat hij zogezegd op heterdaad was betrapt. Ik heb dat met stijgende verwondering en ongerustheid bekeken. En van het één kwam het ander."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.