Eén op de drie gevangenen gebruikt drugs

Een derde van alle ­gedetineerden in de Vlaamse gevangenissen gebruikt daar drugs.
Thinkstock Een derde van alle ­gedetineerden in de Vlaamse gevangenissen gebruikt daar drugs.
Een derde van alle ­gedetineerden in de Vlaamse gevangenissen gebruikt daar drugs. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. Opvallend: zes procent van de gevangenen die vóór hun opsluiting geen drugs gebruikten, kwam er in de cel wel mee in contact én ­gebruikte ze ook.

De cijfers komen uit een grootschalig onderzoek van criminologen Louis Favril en Freya Vander Laenen van de UGent. Ze ondervroegen de gedetineerden van vijftien gevangenissen, tussen oktober 2015 en mei 2016. Een vierde van de gevangenen - 1.326 om precies te zijn - was bereid anoniem een vragenlijst in te vullen.

Mannen vs. vrouwen

Uit de resultaten blijkt dat 34,8 procent, ofwel 462 ondervraagden, effectief drugs heeft gebruikt in de gevangenis. Er zijn wel grote verschillen tussen de gevangenissen onderling. In sommige gaat het slechts om 13,5 procent, maar in andere instellingen loopt dat op tot 44,3 procent. Er blijken weinig verschillen tussen mannen en vrouwen. ­Gevangenen die drugs gebruiken, zijn meestal jonger dan niet-gebruikers, en hebben vaker de Belgische nationaliteit.

De onderzoekers adviseren om vroegtijdig te screenen als een gevangene aan zijn straf begint, maar pleiten ook voor verdere hulpverlening voor wie daar nood aan heeft. In de gevangenissen van Hasselt, Sint-Gillis en Lantin zijn alvast proefprojecten opgestart met begeleiding op maat voor gedetineerden met een drugsproblematiek.

Re-integratie

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), die gisteren de gevangenis van Sint-Gillis bezocht, erkent dat de zorg voor gedetineerden met een drugproblematiek beter moet. "Via begeleiding op maat kunnen we heel wat gezondheidsproblemen voorkomen of verhelpen. Een goede omkadering kan ook de druk voor het gevangenispersoneel verlichten. En de juiste hulp verhoogt bovendien de kans op een succesvolle re-integratie. Aan de hand van deze projecten en hun evaluatie kunnen we een beter hulpverleningsmodel ontwikkelen voor al onze gevangenissen."

"Drugscontroles toegenomen én succesvoller"

Het aantal drugscontroles in gevangenissen is de afgelopen jaren toegenomen (van 202 in 2014 naar 304 vorig jaar) én gerichter geworden, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in een reactie. "De volgende uitdaging is inzetten op preventie door zinvolle detentiebegeleiding voor elke gevangene", verzekert Geens.
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Daniel Bamps

  hoe komen ze daaraan en wie betaalt die?

 • mieke jansens

  tuurlijk

 • jean paul hoornaert

  word geleverd door de cipiers dus meer controles uitvoeren en wie betrapt word op staande voet ontslagen

 • Andre Vanwaeyenberghe

  Die drugs komen daar niet alleen binnen gewandeld, ook groeien ze daar niet op de muren. Dus er zijn mogelijkheden. In plaats van staken moeten de cipiers beter hun werk doen en moeten ook het nodige materiaal krijgen om het te doen en om drugs te kunnen detecteren op bezoekers maar ook op alle personeel. Is dat nu teveel gevraagd voor ons belastinggeld

 • Vincent Steenbergen

  Ontsla de cipiers die het spul binnenbrengen!