Drie cipiers gevangenis Vorst in verdenking gesteld voor mishandeling gedetineerden

Gevangenis van Vorst.
BELGA Gevangenis van Vorst.
De drie cipiers van de gevangenis van Vorst die gisteren opgepakt werden, zijn door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld voor slagen en verwondingen met voorbedachten rade aan een kwetsbaar persoon, en stalking. Ze zijn wel vrijgelaten onder voorwaarden. Dat meldt het Brusselse parket.

Het Brusselse parket voerde al enige tijd een gerechtelijk onderzoek naar een groep van een vijftal cipiers, nadat verschillende gedetineerden klachten neerlegden over feiten van zwaar en herhaald geweld. De betrokken cipiers zouden er immers een sport van maken om gedetineerden uit te schelden, te vernederen en te provoceren. Zo zouden ze regelmatig een weddenschap organiseren over het aantal gedetineerden dat ze op een bepaalde dag naar een isoleercel zullen brengen. Ook zouden ze regelmatig de elektriciteit in een bepaalde cel uitschakelen om incidenten tussen de gedetineerden uit te lokken.

Vorige week, op 15 juni, werd in de gevangenis van Vorst al een huiszoeking uitgevoerd, in aanwezigheid van de onderzoeksrechter en twee substituten van het parket. Bedoeling was de verklaringen van de slachtoffers en getuigen te objectiveren, onder meer door middel van administratieve documenten. Maandag vielen politie en gerecht dan binnen bij de drie cipiers thuis en pakte hen op. De twee mannen en één vrouw werden vervolgens voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die stelde hen in verdenking maar liet hen wel vrij onder voorwaarden.

Alvast volgens de advocaat van een van de cipiers, die tevens hoofd van de interne interventiedienst in de gevangenis is, zijn heel wat klachten van gedetineerden overdreven.

Volgens de advocaat van een van de cipiers zijn heel wat klachten van gedetineerden overdreven