Dit zijn de meest opmerkelijke ontsnappingen uit Belgische gevangenissen

Ontsnapping van Kapllan Murat, Basri Bajrami en Philippe Lacroix uit de gevangenis van Sint-Gillis. Gevangenisdirecteur Harry Van Oers zat als gegijzelde op de achterbank van de BMW.
KOS Ontsnapping van Kapllan Murat, Basri Bajrami en Philippe Lacroix uit de gevangenis van Sint-Gillis. Gevangenisdirecteur Harry Van Oers zat als gegijzelde op de achterbank van de BMW.
De vijf gedetineerden in Turnhout zijn lang niet de enigen die ooit uit een Belgische gevangenis ontsnapten. Dat verliep soms een pak spectaculairder dan gewoon even tijdens de avondwandeling over de muur klimmen. Een overzicht.

Gijzeling in Sint-Gillis

De spectaculairste ontsnapping staat op naam van de in de jaren ’90 zeer gevreesde topgangsters Kapllan Murat, Basri Bajrami en Philippe Lacroix. Zij gijzelen gevangenisdirecteur Harry Van Oers om op 3 mei 1993 uit Sint-Gillis te geraken. Gewapend met een riotgun en handgranaat en met een cipier als levend schild op de motorkap, stuiven ze onder het oog van een leger scherpschutters de vrijheid tegemoet. Murat en Lacroix kunnen nog geen twee weken van die vrijheid proeven - Bajrami, die naar Macedonië vlucht, veel langer.

De gegijzelde Harry Van Oers.
Wim Van Goethem De gegijzelde Harry Van Oers.

Met heftruck over muur

Maxime Vandenbussche ontsnapt in 2000 uit Leuven-Centraal. De roofmoordenaar laat zich met de vork van een heftruck over de gevangenismuur hijsen. Al na enkele uren zit hij weer achter de tralies.

Leuven-Centraal.
BELGA Leuven-Centraal.

Dynamiet

Op 18 juli 2000 blazen drie gevangen met dynamiet een gat in een binnenmuur van de gevangenis van Verviers. Vervolgens klauteren ze met touwladders, opgehangen door medeplichtigen, over de buitenmuur. Het trio was niet lang op vrije voeten.

De gevangenis van Verviers.
belga De gevangenis van Verviers.

Truc met de kledingwissel

Ook de truc van de kledingwissel is al met succes toegepast. Gangster Mohamed Saouti wisselt tijdens het bezoek op tweede kerstdag 2002 in Vorst met zijn broer Khalid van kledij. Terwijl zijn broer ten onrechte naar de cel wordt gebracht, wandelt Mohamed met de bezoekers naar buiten. De broer wordt weer vrijgelaten. Later wordt Mohamed Sasouti opnieuw gevat. 

Nog een zware jongen, Nordin Benallal – De Paling -, kan op bijna identieke wijze uit de gevangenis van Ittre ontkomen.

Gangster Mohamed Saouti.
BELGA Gangster Mohamed Saouti.

Aaneengeknoopte lakens

De meest massale ontsnapping uit een Belgische gevangenis vindt plaats op 19 augustus 2006 in Dendermonde. Daar nemen die dag liefst 28 gevangenen tegelijk de benen. Ze sluiten twee cipiers op, nemen hun sleutels en klimmen met aaneengeknoopte lakens over de gevangenismuur, net als in de film.

De politie aan de gevangenis in Dendermonde na de opstand.
Foto GDR De politie aan de gevangenis in Dendermonde na de opstand.

Helikopter voor ‘ontsnappingskoning’

Drie gangsters, onder wie Ashraf Sekkaki, nemen op 23 juli 2009 letterlijk de vlucht uit Brugge. Kompanen kapen tijdens een luchtdoop een helikopter en dwingen de piloot op de binnenkoer te landen. Hun plan slaagt. Sekkaki vlucht naar Marokko, waar hij gesnapt wordt en een straf van 30 jaar uitzit.

Twee jaar eerder stort, bij een gelijkaardige poging in Ittre, een heli neer omdat te veel gedetineerden proberen mee te vluchten en zich aan het toestel vastklampen. De gedetineerde die dan, op 28 oktober 2007, probeert te ontsnappen, is niet aan zijn proefstuk toe. Het gaat om Nordin Benallal aka De Paling, die in totaal vier keer de benen nam. Hij slaagt daarin uiteindelijk toch ook nog in 2007 door een cipier te gijzelen, maar wordt drie jaar later in Nederland weer aangehouden.

Gevangenis van Brugge.
BELGA Gevangenis van Brugge.

Wilde vlucht 

Topgangster Mustapha Iken ontsnapt op 26 februari 2017 met behulp van een goed getraind commando uit Lantin. Ook hij klimt over de muur. Om tijdens hun vlucht achtervolgers af te schudden, worden auto’s in brand gestoken en kraaienpoten uitgegooid. Iken is, net als zijn handlangers, vandaag nog altijd op de vlucht.

Mustapha Iken.
Police fédérale Mustapha Iken.11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stef Geentjens

  Tja die mannen hebben alle tijd van de wereld om een plan uit te stippelen he, die kennen om den duur het gebouw al even goed als de cipiers zelf, eerst kijken ze waar de zwakste plekken zijn, en bedenken ze 100 scenario's die zowel goed als slecht kunnen aflopen en na veel wikken en wegen bestelen ze gewoon een helicoper via take away

 • Willy Van Craen

  over een muur van 6 m springen of kruipen dan kunnen ze bij de olympische met grote zekerheid goud behalen.

 • Peter Janssen

  Dat komt ervan als ze van een strafinrichting een luxe hotel maken met criminelen die steeds meer rechten krijgen en hun goesting mogen doen, zelfs op verlof gaan en ontsnappen dankzij de slappe politiek en justitie..in de leer gaan bij de strafgevangenis Colony 56 in Siberië, die weten hoe het moet want daar is nog nooit éne gevangene ontsnapt.

 • Pol Dhaenens

  Eén constante. Het zijn bijna uitsluitend criminelen van allochtone origine. Dat aspect mag ook belicht worden want het is de waarheid.

 • Etienne Derycker

  Carlos Simonis van wanneer draagt een cipier een wapen? Teveel filmpjes gekeken en te veel strips gelezen zeker