Burgemeester Sint-Gillis waarschuwt regering voor overbelasting lokale politie

BELGA
De burgemeester van Sint-Gillis, Charles Picqué (PS), waarschuwt de federale regering voor de overbelasting van de lokale politie als gevolg van de cipiersstaking. Hij herhaalt zijn oproep aan de federale regering om actie te ondernemen. "Moeten we het zover laten komen dat we commissariaten sluiten om de politie te ontlasten?"

Sinds het begin van de staking van de cipiers op 25 april hebben Picqué en zijn ambtgenoot uit Vorst, Marc-Jean Ghyssel, de federale regering al herhaaldelijk gewaarschuwd voor de chaos in de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis. De al overbelaste lokale politie moet bovendien opdraven om de cipiers te vervangen.

Volgens Picqué krijgt de lokale politie het moeilijk om nog haar normale taken te vervullen, met name het garanderen van de veiligheid en de dienstverlening aan de burger. Picqué, naast burgemeester ook Brussels parlementsvoorzitter, wijst erop dat de politie als gevolg van terreurdreigingsniveau 3 al extra werk heeft. Ook wordt hun hulp ingeroepen voor het "Kanaalplan", het door minister Jan Jambon aangekondigde plan tegen radicalisme.

Politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst) heeft zo in het eerste trimester van 2016 al meer overuren uitgevoerd dan in heel 2015. In 2016 kostte het toezicht in de gevangenissen bijna 300.000 euro, voor het grootste deel betaald door de drie Brusselse gemeenten die deel uitmaken van de politiezone.

Picqué, als burgemeester verantwoordelijk voor de openbare veiligheid, is ongerust. "We zijn bang - en ik druk mij voorzichtig uit - dat er zich iets ernstig voordoet en we niet gepast kunnen reageren. Vandaar mijn vraag: moeten we het zover laten komen dat we commissariaten sluiten om de politie te ontlasten?"

Gisteren had Picqué al zijn vrees geuit dat het tijdens de betoging van vanmorgen uit de hand zou kunnen lopen. Hij zette daarom een groot aantal agenten in, die in de vuurlinie stonden toen vakbondslieden verhaal gingen halen bij het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).