Brusselse rechtbank technisch werkloos: te weinig bewakers door vakantieperiode

UNKNOWN

De Nederlandstalige Brusselse correctionele rechtbank was deze voormiddag technisch werkloos. De rechtbank zou verschillende vonnissen moeten uitspreken tegen mensen die gedetineerd zijn, maar die verdachten kunnen voorlopig niet verschijnen. Het veiligheidskorps heeft namelijk te weinig personeel om de gedetineerden voor de rechtbank te brengen.

Veiligheidskorps
Het korps is enkele jaren geleden in het leven geroepen om de taken van de politie te verlichten. In het Brusselse justitiepaleis moest het instaan voor de veiligheid en voor het transport van de gedetineerden aan de zittingszalen. Vanaf het begin kampte het korps echter met een personeelstekort.

Dat leidt in de loop van het gerechtelijk jaar regelmatig tot vertragingen op de zitting en uitstellen van processen, ondanks de versterking die het korps bijna dagelijks krijgt van de Brusselse lokale politie.

Vakantie
Aangezien in de vakantie enkel zaken van aangehouden mensen worden behandeld, moeten er meer gedetineerden naar de rechtbank worden gevoerd dan gewoonlijk. Bovendien is het korps nog verder onderbemand als gevolg van de vakantieperiode.
 
Vandaag moest de Nederlandstalige kamer van de correctionele rechtbank onder meer uitspraak doen in een proces tegen 15 Indiase mensensmokkelaars. (belga/sam)