Binnenkort vliegverbod boven gevangenissen?

UNKNOWN
Ontslagnemend staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) heeft een koninklijk besluit voorbereid dat voorziet in een vliegverbod boven gevangenissen. Het vliegverbod kan helpen om het risico op ontsnappingen met helikopters terug te dringen.

Momenteel is het al verboden om boven bepaalde plaatsen (industriële complexen, nucleaire sites) onder een hoogte van 300 meter te vliegen. Het kb van Schouppe verbiedt dat ook boven gevangenissen en strafinrichtingen.

Sekkaki
Samen met het plaatsen van netten, palen of bomen op de binnenplaatsen van gevangenissen, zou het vliegverbod kunnen helpen om het risico op ontsnappingen met helikopters te verminderen. De discussie over de ontsnappingen per helikopter laaide in de zomer van vorig jaar opnieuw op nadat Ashraf Sekkaki samen met twee andere gevangenen per helikopter kon ontsnappen uit de gevangenis van Brugge.
 
Het is voorlopig nog onduidelijk of het voorbereide kb van Schouppe er nog zal doorkomen. De Vlaamse regering liet vrijdag alvast weten dat ze instemt met de tekst. (belga/gb)