Betoging cipiers loopt uit de hand: politie zet traangas in op kabinet Geens

In Brussel zijn betogende cipiers het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) binnengedrongen. Ze sloegen een deur stuk en betraden het gebouw aan de Waterloolaan in Brussel. In de gang richtten ze ook vernielingen aan en verschillende ramen sneuvelden.

De sfeer in het centrum van Brussel is zeer gespannen. Een aantal betogers trapte zowel de voordeur als een zijdeur in, en meubels, telefoons en apparaten werden naar buiten gegooid. Binnen zouden computers helemaal vernield zijn. Volgens de VRT werden ook journalisten belaagd door vakbondsleden en werden hun camera's afgenomen. Op beelden gemaakt door VTM is te zien hoe de politie binnen in het kabinetsgebouw traangas inzet om de betogers uit elkaar te drijven.

Een duizendtal vakbondsmensen verzamelden vanmorgen in Brussel. De actie die hoofdzakelijk uitgaat van de Franstalige vakbonden, maar ondertussen steun krijgt uit alle sectoren, begon aan het hoofdkwartier van de MR op de Brusselse Guldenvlieslaan. De gevel werd bekogeld met honderden eieren en kleine voetzoekers. De actievoerders willen een duidelijk signaal sturen naar premier Charles Michel en tonen dat ze bereid zijn om tot het einde door te gaan met hun acties.

"We zijn hier om te zeggen dat ze ons moeten geven wat we willen en dat is een terugkeer naar het personeelsplan van 2014. Als ze dat niet snappen, dan moet je maar eens naar de solidariteit hier in straat kijken", aldus Michels Jacobs, verantwoordelijke voor Justitie bij de Franstalige vakbond CGSP.

Vervolgens zakte de luide menigte dus af naar de FOD Justitie enkele tientallen meters verder op de Waterloolaan om ook bij minister van Justitie Koen Geens letterlijk stevig aan te kloppen op de deur en uiteindelijk ook binnen te vallen.

Zo'n tiental betogers blokkeerden ook tijdelijk de toegang tot de Hallepoorttunnel. Ondertussen zou de tunnel weer open zijn, maar er staat nog file.

BELGA
BELGA
BELGA
belga
BELGA

Meerderheid en oppositie veroordelen vernielingen

De vernielingen die manifesterende cipiers hebben aangebracht op het kabinet van Justitieminister Koen Geens worden op Twitter meteen krachtig veroordeeld door politici van meerderheid en oppositie.

"Vernielingen en geweld kunnen absoluut niet. Gesprek blijven aangaan, want anders zijn er alleen verliezers", zo tweette sp.a-voorzitter John Crombez in reactie op de beelden van aan de Waterloolaan, waar minister Geens kantoor houdt.

"Dialoog moet van beide kanten komen. Door in te breken zet je jezelf buiten spel. Kan absoluut niet", beklemtonen ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci en haar justitiespecialist Stefaan Van Hecke. "Dit is GEEN sociale actie meer. Puur vandalisme. Praten aub!"

CD&V-voorzitter Wouter Beke reageert vol ongeloof. "Al weken is Koen Geens de man van dialoog. Vreemde manier van waarderen. Dit kan echt niet. Ga rond de tafel zitten", zo luidt de boodschap van de christendemocraat aan de vakbonden.

Bij N-VA vraagt Kamerlid Sophie De Wit zich af hoe zinvol overleg nu nog mogelijk is. Maar opvallend: verschillende N-VA'ers wijzen vooral ook PS en sp.a met de vinger. "Iets om fier op te zijn", gooit Kamerlid Karolien Grosemans de PS voor de voeten op twitter. Haar collega Werner Janssen noemt de veroordeling van het geweld door John Crombez dan weer "ongeloofwaardig". Hij verwijt sp.a en PS "opruien" en "doelbewuste misinformatie".

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
Photo News
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
Photo News
Photo News
Photo News
BELGA
Photo News
BELGA
BELGA