Besmettelijke ziektes in opmars in gevangenissen

De gevangenis van Mons, waar in 2004 gevreesd werd voor een uitbraak van tuberculose.
BELGA De gevangenis van Mons, waar in 2004 gevreesd werd voor een uitbraak van tuberculose.
Besmettelijke ziektes zoals tuberculose, hepatitis en hiv zijn in opmars in de Belgische gevangenissen. Dat schrijft De Tijd vandaag. Volgens vakbond ACV wordt er bespaard op hygiëne.

Kamerlid Kattrin Jadin (MR) trekt aan de alarmbel. "In verschillende gevangenissen is een toename vast te stellen van het aantal zieken onder de gedetineerden, net als bij het gevangenispersoneel", zegt ze. "Het aantal gevallen van tuberculose, hepatitis B en C, hiv en schurft is toegenomen." 

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bevestigt dat er bij de gedetineerden een toename is van bepaalde ziektes, maar wijt dat aan de gezondheidsproblemen in de herkomstregio's van de gedetineerden. "Zoals de verhoogde aanwezigheid van tuberculose in bepaalde regio's van Oost-Europa en de toename van hiv-besmettingen in bepaalde delen van Afrika."

Besparingen

Volgens ACV spelen besparingen in de gevangenissen een rol. "Er wordt niet alleen bespaard op het personeel, ook op middelen. Bijvoorbeeld op handschoenen om cellen of gedetineerden te fouilleren", zegt vakbondsman Frank Conings. "Zo moesten ze recent nog in de hulpgevangenis van Leuven meer dan een jaar wachten op fouillehandschoenen."
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Björn Schoutteten

  de gevangenis is een reflectie van de maatschappij ... ook buiten die muren zijn besmettelijke ziektes terug in opmars. Ziektes waarvan men dacht dat ze uitgeroeid waren zijn terug en sterker dan voorheen.

 • rik lagrou

  @sorry Kelly De belasting dienst gaat nooit aanvaarden want als 1 iets in brengt moet alle kosten inbrengen en gedaan met forfaitaire beroepskost En begin maar 1 alles 5 jaar bewaren 2 alles juist ingeven als staat beambte ?,Maar alleen bij begin 1mnd kan schurft tegen gaan

 • Ronny Van de Wal

  Wees er maar gerust in dat deze ziektes zich niet alleen verspreiden in de gevangenis hoor.Deze mensen komen hoe dan ook terug vrij en vormen een gevaar voor de volksgezondheid.

 • Raoul Rouma

  Patrick Weyers Sluit me aan met uw mening.

 • Els Vervoort

  Als wij naar Afrika gaan moeten we ons tegen alles en nog wat laten inenten. De transmigranten nemen hun ziekten echter ongecontroleerd mee naar hier. Gaan we blijven lachen en schaffen als hier ooit het Ebola virus verspreid wordt? Men speelt roulette boven onze hoofden en wij moeten het maar goed vinden.