Belkacem trouwt in Hasseltse gevangenis om niet uitgewezen te worden: "Dan hoeft de hele sharia-onzin niet meer"

BELGA
De bekendste jihadronselaar van ons land, Fouad Belkacem, is enkele weken geleden getrouwd in de gevangenis van Hasselt. Naar verluidt zou Belkacem willen vermijden dat hij wordt uitgeleverd. Marokko dringt daar al lang op aan.

Belkacem huwde met een Belgische vrouw van Marokkaanse origine. Toen hij nog in Antwerpen in de cel zat, lukte het hem niet om te trouwen. De toenmalige schepen van burgerlijke stand, Zuhal Demir (N-VA), weigerde hem dat telkens. Het parket argumenteerde immers dat een huwelijk pas moet worden voltrokken als de gedetineerde voor een lange periode vastzit.

Begin 2015 werd Belkacem veroordeeld tot 12 jaar cel als leider en oprichter van de terroristische groep Sharia4Belgium. Door die lange celstraf kreeg Belkacem dus alsnog de mogelijkheid om te huwen met de vrouw waarmee hij intussen drie kinderen heeft. Het huwelijk zou de kansen kunnen verkleinen dat Belkacem zijn Belgische nationaliteit wordt afgenomen. De procedure daartoe loopt al een hele tijd.

Demir noemt het toestaan van het huwelijk "een gemiste kans". "Hij verafschuwt onze wetten maar gebruikt ze om legaal te huwen", zo schreef ze op facebook. "Met welk doel? Dan hoeft de hele sharia onzin plots niet meer. We zijn dit gewetenloos heerschap niets verschuldigd. Ik hoop dat uitwijzing na celstraf nog steeds mogelijk is."