Belgische staat moet symbolische schadevergoeding betalen aan gevangenen in deradex-afdelingen

De Brusselse moslimprediker Jean-Louis Denis is een van de gedetineerden op de deradex-afdeling in de gevangenis van Ittre.
belga / photo news De Brusselse moslimprediker Jean-Louis Denis is een van de gedetineerden op de deradex-afdeling in de gevangenis van Ittre.
De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft de Belgische staat veroordeeld voor het gevangenisregime in de deradicaliserings-afdelingen in de gevangenissen van Hasselt en Ittre. Ze moet een morele schadevergoeding betalen aan elke gevangene op de afdeling. De Belgische staat kan wel nog in beroep gaan.

Op de deradicaliseringsafdelingen in de gevangenis van Hasselt en Ittre verblijven gedetineerden die verdacht worden van terrorisme, en van wie men vermoedt dat ze anderen zouden kunnen aanzetten tot het plegen van jihadistisch geweld. Ze worden dus als gevaarlijk beschouwd. Om die reden wil men ze niet alleen opsluiten, om hun gevangenisstraf uit te zitten, maar ook isoleren, om “besmetting” tegen te gaan. 

In principe hebben de gedetineerden daar hetzelfde regime als alle andere gevangenen, maar in de praktijk is dat niet zo. In november klaagden de gedetineerden de omstandigheden op de afdelingen aan. Ze mogen niet deelnemen aan activiteiten en sommigen zouden zelfs al jaren geen zon meer gezien hebben. Ook een psycholoog raadplegen, zou niet kunnen. 

Symbolische euro per dag per gevangene

De Brusselse rechtbank geeft hen nu gelijk. Het deradex-regime is in feite hetzelfde als het Individueel Streng Beveiligd Regime. Alleen is dat regime is wél wettelijk geregeld en biedt het dus ook een aantal waarborgen voor de gedetineerden. De Brusselse rechtbank concludeert dat de gedetineerden op de deradex-afdelingen niet dezelfde rechten hebben als de gedetineerden met een streng beveiligd regime, terwijl ze eigenlijk in dezelfde situatie zitten, en veroordeelt daarom de Belgische staat.

De Belgische staat moet van de rechtbank een symbolische morele schadevergoeding betalen. Ze moet elke gedetineerde die vastzit in een deradicaliseringsafdeling, een euro per dag betalen. De Belgische staat kan wel nog in beroep gaan.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernd Beke

  Wanneer gaan de burgers wakker worden en dergelijke uitspraken niet meer tolereren. Justitie en rechtspraak zijn er nu blijkbaar voor al wie het niet goed meent met onze gemeenschap en krijgt er nu nog bovendien geld voor ook. De rechter die zo een uitspraak doet moet ook als extreem gevaarlijk worden beschouwd !!

 • jos robben

  nog maar eens een schoolvoorbeeld van de wereldvreemdheid van de belgische justitie. Met dank aan Geens. Betreffende gedetineerden zouden voor de rest van hun dagen geen daglicht meer mogen zien

 • wim CLAES

  alleen een minister die zijn vak kent, en een echte jurist, kan soelaas bieden,zelfs arco was te veel voor onze boekhoudprofessor.

 • raf janssens

  Wil er aub eens iemand opstaan die grote kuis gaat doen in het justitiële apparaat en al de onbekwamen er sito presto buiten gaat gooien?

 • Roger Deprez

  Dit is wereld op zijn kop en wat zijn wij een achterlijk volk om een rechter(?) zo een uitspraak te laten doen, wat betekent dat nu in werkelijkheid dat criminele en fanatieke moordenaars geld gaan krijgen van de belasting betaler. De democratie is zijn eigen kinderen aan het opeten, dit is ongelooflijk en onbegrijpelijk.