België betaalde al meer dan 300.000 euro schadevergoeding aan geïnterneerden

PHOTO_NEWS
België betaalde in twintig rechtszaken in totaal al meer dan 300.000 euro schadevergoedingen aan geïnterneerden die zonder gepaste zorg in de gevangenis werden opgesloten. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens vandaag in de Kamer gezegd. Hij gaf er ook aan dat de nieuwe interneringswet van vorig jaar al "reparaties" vereist.

Het mensenrechtenhof in Straatsburg veroordeelde België vorige week opnieuw voor de opsluiting van geïnterneerden in gewone gevangenissen. In twee zaken werden alles samen acht geïnterneerden in het gelijk gesteld. Zij krijgen elk zicht op 15.000 euro morele schadevergoeding.

Kamerleden Sonja Becq (CD&V), Karine Lalieux (PS) en Goedele Uyttersprot (N-VA) ondervroegen Geens vandaag over de problematiek. De minister verwacht soelaas van het nieuw Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent en het aangekondigde centrum in Antwerpen, en opperde ook een mogelijke uitbreiding van de capaciteit in het Waalse Paifve.

Ook de nieuwe interneringswet van 5 mei 2014 - ook weleens de wet-Anciaux genoemd - vereist echter nog werk. Ze treedt begin 2016 in werking, maar volgens Geens is nu al reparatiewerk nodig. "Zonder te raken aan de filosofie van de wet, met als uitgangspunt de zorg voor geïnterneerden, is het duidelijk dat deze wet bij onverkorte toepassing op het werkveld voor problemen zal zorgen", zei Geens, zonder verder in detail te treden. Hij heeft een werkgroep samengesteld om zich over de "onduidelijke bepalingen" van de wet te buigen.

De opsluiting van geïnterneerden in gevangenissen kostte België intussen al 302.998 euro aan schadevergoedingen en gerechtskosten, verduidelijkte Geens nog. Bovendien kost ook de opsluiting van geïnterneerden zelf handenvol geld. "Jaarlijks minstens 40 miljoen euro", volgens vraagsteller Sonja Becq. Geld dat België volgens haar beter zou investeren in nieuwe forensisch psychiatrische centra en de verdere uitbouw van eenheden in psychiatrische ziekenhuizen en verzorgingstehuizen.

"Zonder te raken aan de filosofie van de wet, met als uitgangspunt de zorg voor geïnterneerden, is het duidelijk dat deze wet bij onverkorte toepassing op het werkveld voor problemen zal zorgen", aldus minister Koen Geens over de zogenaamde 'wet-Anciaux'.
PHOTO_NEWS "Zonder te raken aan de filosofie van de wet, met als uitgangspunt de zorg voor geïnterneerden, is het duidelijk dat deze wet bij onverkorte toepassing op het werkveld voor problemen zal zorgen", aldus minister Koen Geens over de zogenaamde 'wet-Anciaux'.