Bart De Wever: "Sommige cipiers staan aan verkeerde kant van celdeur"

"In Franstalig België wil men terug naar het verleden", zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in VTM Nieuws over de stakingen in de Brusselse en Waalse gevangenissen. "Die werken graag 's nachts, wanneer er weinig werk is en er veel kan verdiend worden."

"Hervormen is niet altijd aangenaam", zo verklaart Bart De Wever de huidige sociale onrust. "Mensen gaan heel vaak enkel focussen op wat ze moeten geven en zo onstaat er ongenoegen."

Volgens De Wever is de stap naar de communautaire problematiek automatisch gezet. "In Franstalig België wil men helemaal niks. Daar wil men zelfs nog terug naar het verleden." Hij wijst naar de cipiers: "Daar zijn er heel wat meer dan in Vlaanderen. Ze werken er nog volgens het oude regime. Die werken graag 's nachts, wanneer er weinig werk is en er veel kan verdiend worden. Die weigeren iedere besparing en iedere hervorming. Als je denkt dat altijd iemand anders moet hervormen en besparen, dan komen we nooit vooruit."

'Als je denkt dat altijd iemand anders moet hervormen en besparen, dan komen we nooit vooruit'

N-VA-voorzitter Bart De Wever

"Cynische vakbonden"

Cipiers opvorderen dan maar? "Er is buiten België maar één land waar cipiers onbeperkt mogen staken en dat is Albanië. Dat zegt wel iets. Die minimumdienstverlening bij kritieke openbare diensten is dus wel aan de orde."

"Ik vind het ongelooflijk cynisch van de vakbonden dat ze beweren dat ze de 'zwaksten' beschermen", haalt De Wever nog uit. "Maar de gevangenen laat men rotten in onwaarschijnlijke omstandigheden. En dan betogen tegen het leger dat dan de boel moet overnemen? Ik vind dat van een cynisme dat niet meer van deze tijd is. En dan nog eens de boel kort en klein slaan op een kabinet. Sommige van die cipiers staan precies aan de verkeerde kant van de celdeur als je dat ziet."

'Ik vind het ongelooflijk cynisch van de vakbonden dat ze beweren dat ze de 'zwaksten' beschermen. Maar de gevangenen laat men rotten in onwaarschijnlijke omstandigheden'

N-VA-voorzitter Bart De Wever