ACV roept op actie in gevangenissen op te schorten

BELGA
De christelijke vakbond ACV Openbare Diensten roept op om de stakingsacties in de Belgische gevangenissen onmiddellijk op te schorten. Dat is vernomen van vakbondssecretaris Filip Dudal na afloop van het formeel overleg tussen de vakorganisaties en minister van Justitie Koens Geens (CD&V) over de besparingen in het gevangeniswezen.

Tijdens het overleg, dat van 10 tot zowat 13 uur duurde, is een akkoord bereikt om zeven werkgroepen op te starten om de volledige problematiek (besparingen, werkorganisatie, minimale dienstverlening, verlof voorafgaand aan het pensioen, vorming, enz.) te bespreken.

Dudal zei "heel tevreden" te zijn over het overleg. "Dit geeft ons tijd en ruimte om deftig te onderhandelen. Belangrijk is ook dat er niet zal geraakt worden aan vergoedingen en premies als er andere werkwijzen komen". Gino Hoppe, algemeen secretaris van ACOD, spreekt van een constructief gesprek, met het engagement om het totaalpakket te bespreken.

Ten laatste tegen de zomer zouden de werkzaamheden gefinaliseerd worden. "Iedere laatste vrijdag van de maand is er formeel overleg mét de minister", aldus Filip Dudal.

Het ACV, dat vandaag staakt in de Belgische gevangenissen, roept op de acties onmiddellijk op te schorten. Ten laatste morgen om 06.00 uur moet het werk hervat zijn, gaf de vakbondssecretaris mee. ACOD en VSOA namen niet deel aan de staking.