Achttien procent politiecellen wettelijk niet in orde

UNKNOWN
Achttien procent van de bestaande politiecellen worden niet gebruikt omdat ze nog steeds niet beantwoorden aan de wettelijke normen. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) op een vraag van N-VA-Kamerlid Ben Weyts. Dirk Van Nuffel, voorzitter van de vaste commissie van de lokale politie, nuanceert.

In september 2007 werd een koninklijk besluit uitgevaardigd dat minimumnormen vastlegt voor politiecellen. Die cellen worden gebruikt om arrestanten maximum 24 uur vast te houden alvorens ze al dan niet worden aangehouden. De belangrijkste voorwaarden zijn een hoogte van 2,5 meter, een minimale oppervlakte van 4,5 vierkante meter, een verankerde rustbank en een deken, een matras en een drinkbeker.

"Geen matras, deken of drinkbeker"
Uit een schriftelijk antwoord van minister Turtelboom blijkt dat 276 van de 1.542 politiecellen niet voldoen aan de norm. "Een deel van de cellen blijft ongebruikt omdat ze niet de vereiste oppervlakte hebben, maar vreemd genoeg staan sommige leeg omdat er een matras, deken of beker ontbreekt", stelt Weyts.

In aanbouw
Dirk Van Nuffel van de lokale politie ontkent de cijfers niet, maar stelt dat het in veel gevallen gaat om gemeenten waar een nieuw commissariaat in aanbouw is of gepland staat. "In Brussel bijvoorbeeld, moet in juni een nieuw centraal cellencomplex openen."

Onzin
Dat er sommige cellen ongebruikt blijven omdat er geen dekens of drinkbekers voorhanden zijn, doet Van Nuffel af als onzin. "In mijn politiezone (Damme/Knokke-Heist, nvdr) worden wegwerpdekens gebruikt en als een arrestant dorst heeft, dan vraagt hij gewoon iets te drinken." (belga/eb)