60 gevangenen in hongerstaking in Antwerpen: "Onze situatie is onmenselijk en onhoudbaar"

.
Photo News .
Sinds vanmorgen 9 uur zijn 60 gevangenen van het arresthuis in de Begijnenstraat in Antwerpen in hongerstaking. De gevangenen mochten vanmorgen hun cel verlaten voor de wandeling. Na een uur weigerden een aantal onder hen terug naar binnen te gaan. Intussen zit iedereen terug binnen, meldt Olivier Michiels van het Gevangeniswezen. 

"De situatie is onhoudbaar geworden", vertelt een gevangene aan de telefoon. Aanleiding is de cipiersstaking, die al meer dan twee weken aansleept. "De temperatuur in de cellen loopt op tot 30 graden. Wij mogen één keer per week douchen. Om de drie tot vier dagen mogen wij onze cel eens verlaten voor een uur. De rest van de tijd zitten wij binnen. Dit is onmenselijk en onhoudbaar. Door deze hongerstaking willen wij ook onze kant van het verhaal laten horen. Wij zijn de grootste slachtoffers van deze staking."

Directeur Christophe Martens van de gevangenis Antwerpen bevestigt dat een beperkte groep gevangenen sinds vanmorgen weigerde terug naar de cel te gaan.

"De omstandigheden zijn verre van optimaal. Na twee weken begint de staking door te wegen. Geen of weinig bezoek, slechts af en toe een wandeling, telefoneren is beperkt. De mensen raken gefrustreerd. Hun rechten zijn geschonden. Wij proberen met de mensen op de wandeling te overleggen. De groep is rustig en gaat volwassen het gesprek aan."

De gevangenis van Antwerpen
Photo News De gevangenis van Antwerpen176 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • freddy depaepe

  hun volgende eis balkon met zicht op zee

 • DIRK VAN DESSEL

  Dat zal ons worst weze, zorg dat ge niet in den bak geraakt !

 • Michel-Tamara Gils

  Luxe !! Mijn oor ja...heb zelf lang genoeg in 1 van onze oudste gevangenissen gezeten. En ja, door mijn eigen stomme schuld. Maar nog geen toilet op uw cel, gaat er toch wel over. Alles op ne plastieken emmer doen en dan ‘s morgens met 35 man alles gaan uitkappen in 3 wc’s op de gang. En zo zijn er meerdere instellingen in België !!

 • Febe Chapin

  Wat zijn we rap om Guantanamo toestanden te applaudisseren.. Als je dit aanvaardbaar vind, moet je nooit meer spreken over onze "uitstekende" mensenrechten tegenover andere landen.

 • Frank De Rycke

  Dat is tenminste eens gezond zo'n vermageringskuur en ook voor onze portemonee !!