500 gevangenen minder door meer uitwijzingen sans-papiers

PHOTO_NEWS
Begin deze maand zaten er bijna 500 gevangenen minder in onze gevangenissen dan een jaar geleden. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Gevangeniswezen dat de VRT-redactie kon inkijken. De daling is onder meer het gevolg van een beter uitwijzingsbeleid.

In totaal zitten er momenteel ongeveer 11.200 gevangenen opgesloten in ons land. Bijna 500 minder dan een jaar geleden.

Volgens de directeur van het Gevangeniswezen, Hans Meurisse, is die lichte daling onder meer het gevolg van een beter uitwijzingsbeleid van mensen zonder papieren. "We werken nu veel beter samen met de Dienst Vreemdelingenzaken door een automatisering van het systeem", aldus Meurisse.

Zo werden er vorig jaar 600 mensen zonder papieren uitgewezen die hier in de cel zaten. In de eerste vier maanden van dit jaar werden al meer dan 400 mensen uitgewezen.

Ten tweede zitten er ook minder geïnterneerden in de gevangenissen nu er een nieuw forensisch psychiatrisch centrum in Gent is geopend en er volgens Meurisse een betere doorstroming is.

Een derde oorzaak voor de daling ziet Meurisse in een "andere straftoemeting bij de magistratuur, door een betere en snellere uitvoering van kortere straffen door de enkelbanden".