44 procent Belgische gevangenen is buitenlander

belga
Bijna de helft van alle gevangenen in België is een buitenlander. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Jan Penris bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) opvroeg. Marokkanen vormden de grootste groep buitenlandse gevangenen.

Van de 10.618 gedetineerden die afgelopen jaar in een Belgische gevangenis zaten, beschikten er 4.707 niet over de Belgische nationaliteit. "Bijna één op de twee gevangenen is dus vreemdeling", zegt Penris. "En voor een goed begrip: wie over een dubbele nationaliteit beschikt, wordt ook als Belg aanzien."

Het meest vertegenwoordigd in de groep buitenlandse gevangenen zijn Marokkanen (1.033; 9,7 procent) en Algerijnen (559; 5,3 procent), gevolgd door Roemenen (349; 3,3 procent). Die laatste groep verdubbelde in vergelijking met 2008, wat volgens Vlaams Belang voornamelijk is te verklaren door de activiteit van zogenaamde 'rondtrekkende dadergroepen' die zich hebben gespecialiseerd in woninginbraken.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zonder geldige papieren

Opmerkelijk is het ook het aantal gevangenen zonder geldige verblijfspapieren. "Niet minder dan één op drie gedetineerden had geen verblijfsrecht toen hij werd opgepakt", zegt Penris. "In Antwerpen loopt dat op tot één op twee. In totaal gaat het om 3.081 gedetineerden."

In 2016 werden 1.595 illegale gedetineerden vanuit de gevangenissen overgedragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken met het oog op hun uitwijzing.

Vlaams Belang pleit "gezien het buitenproportionele aandeel van vreemdelingen in onze gevangenissen en de enorme kost voor de belastingbetaler" ervoor vreemdelingen systematisch hun straf te laten uitzitten in hun thuisland. Penris: "Die maatregel zou niet alleen een fikse besparing opleveren, maar meteen ook een oplossing bieden voor het aanhoudende probleem van de overbevolking in onze gevangenissen. Het uitzicht een gevangenisstraf te moeten uitzitten in het thuisland zou bovendien een niet te onderschatten afschrikkend effect hebben op potentiële buitenlandse criminelen".

"Koppel aan ontwikkelingssamenwerking"

Om druk te leggen op de landen die criminelen weigeren terug te nemen, stelt het Vlaams Belang-Kamerlid voor de koppeling te maken met het budget voor ontwikkelingssamenwerking. "In 2016 spendeerde België 2,2 miljard euro aan ontwikkelingssamenwerking. Vaak gaat dat naar landen die weigeren hun criminele onderdanen terug te nemen. Laat ons dat als onderhandelingsinstrument gebruiken. Landen die hun criminele onderdanen weigeren terug te nemen, kunnen ook geen aanspraak maken op ontwikkelingsgeld."