"Te weinig controle op enkelband"

PHOTO_NEWS
"Er worden veel meer mensen onder elektronisch toezicht geplaatst, waardoor we te weinig tijd hebben voor een goede begeleiding." Dat zeggen directeurs van verscheidene justitiehuizen in De Standaard en Het Nieuwsblad in een reactie op de brief van de vader van een van de zeven verongelukte jongeren uit Leopoldsburg.

De vader klaagde maandag in een open brief aan dat hij de politie kort voor het ongeval om hulp had gevraagd, omdat zijn zoon optrok met foute vrienden. Die konden ondanks een enkelband drugs blijven dealen. "Het kan toch niet dat zulke jongeren niet of nauwelijks gecontroleerd worden", luidde het.

De specialisten geven hem gelijk. "Bij straffen van minder dan drie jaar is de opvolging minimaal geworden", zegt Iris Naessens, directrice van het justitiehuis in Dendermonde. "Ze krijgen een reeks standaardvoorwaarden opgelegd, zoals het aantal uren dat ze buiten mogen. Bij het begin van het elektronisch toezicht moeten ze één keer langsgaan bij de justitieassistent. Als die geen grote problemen ziet, moeten ze niet terugkomen."