"Schrijnende toestanden in cellen door staking": helft Vlaamse cipiers staakt toch door

Archieffoto van een cipiersstaking. De huidige cipiersstaking sleept al negen dagen aan, en dat leidt tot schrijnende toestanden in de cel.
photo_news Archieffoto van een cipiersstaking. De huidige cipiersstaking sleept al negen dagen aan, en dat leidt tot schrijnende toestanden in de cel.
De cipiersstaking sleept al negen dagen aan, en dat leidt tot schrijnende toestanden in de cel. Dat zegt ­directeur Serge Rooman in een brief die door bijna al zijn Belgische collega's gesteund wordt. Zowel Het Nieuwsblad als de Gazet van Antwerpen citeren vandaag uit de brief. De staking zorgde er vandaag ook opnieuw voor dat een proces werd uitgesteld. 

"Vrouwen die al drie dagen op bed liggen, niet weten wanneer ze met hun kinderen mogen bellen. Wie kan dit verdedigen?", zegt Rooman onder meer in de kranten.

Proces uitgesteld

Door de staking weigerde een Luikse gedetineerde in de gevangenis Sint-Gillis om voor de rechter te verschijnen. Hij staat, samen met een kompaan, terecht voor een reeks overvallen en overvalpogingen op banken. De man had echter zijn burgerkledij niet gekregen en wilde daardoor niet uit zijn cel komen. 

De rechters stelden de zitting uiteindelijk uit naar september. "Het is geen gril om burgerkleding te willen dragen, maar een erkend recht aan elke gedaagde", benadrukten ze.

Helft Vlaamse cipiers staakt

Overleg tussen vakbonden van de cipiers en justitieminister Koen Geens (CD&V) leverde gisteren geen doorbraak op. De vakbonden staken uit onvrede met de plannen voor de minimale dienstverlening in de gevangenissen tijdens stakingen. Donderdag is nieuw overleg gepland. 

Intussen werd overgeschakeld naar alternerende stakingen, zo vertelde de vakbond. Volgens hun kalender zou er woensdag enkel gestaakt worden in de Waalse gevangenissen. De Vlaamse komen donderdag aan de beurt. Desondanks staakte de helft van de Vlaamse cipiers vandaag gewoon door. 's Ochtends was maar 53 procent van het personeel aanwezig; tijdens de dag slechts 46 procent.

"Dat er nu toch zoveel mensen staken, toont aan dat het personeel zeer vastberaden is. Maar dat hadden we al begrepen", zegt Filip Dudal van de vakbond ACV. "Daar komt ook bij dat het nog maar de eerste dag van de alternerende acties is. Misschien is nog niet iedereen even goed op de hoogte."

In Wallonië is tussen de veertig en vijftig procent van het personeel aan de slag gegaan.
107 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rik Bogaert

  Die vrouwen die op het bed liggen nu en hun kinderen niet kunnen bellen, dachten er tijdens hun misdaat ook niet aan om hun kinderen te bellen. Laat ze maar creperen in hun cel. Dat is pas een straf uitzitten.

 • Louis Heyens

  en toch leven ze nog in een veel te grote luxe. Misschien kunnen ze voor een tijdje naar Marokko, Turkije, Tunesië, Rusland, ... overbracht worden tot hier de staking voorbij is? Moesten er kandidaten zijn mogen ze een stapje vooruit zetten, de regeling gaan met onmiddellijke ingang in. De Belgische regering zal met plezier een vliegtuig charteren !!!

 • Jean West

  Deze toestanden overkomen dagelijks alleenstaande ouderen die met 900 euro moeten toekomen na een leven van 14 tot 65 jaar te werken.

 • Glenn Wouters

  Als je niet tevreden bent in het gevang moet je zorgen dat je er niet in komt. Ik heb geen medelijden met die gasten. Ten eerste zijn ze zo dom om een misdrijf te plegen, en ten tweede zijn ze nog dommer dat ze zich laten pakken. Zulke figuren moeten dan ook niet jammeren, maar blij zijn dat ze op kosten van de belastingbetaler onderdak en eten en drinken krijgen. Over hun luxe nog te zwijgen

 • jean-pierre rejek

  o god hun kabab wordt niet op tijd gebracht zeker ,zal de kok van restaurant zeggen dat ze eerst de gevangenen bedienen in de plaatst van de klanten want ze hebben het toch zo slecht hé ,nu zijn het slachtoffers zeker