"Jongeren die zware feiten gepleegd hebben als volwassenen berechten heeft niet het gewenste effect"

Vijftien jaar nadat jongeren als volwassenen berecht zijn, lopen de meesten onder hen nog steeds veroordelingen op - vaak voor feiten met geweld.
Thinkstock Vijftien jaar nadat jongeren als volwassenen berecht zijn, lopen de meesten onder hen nog steeds veroordelingen op - vaak voor feiten met geweld.
Vijftien jaar nadat jongeren als volwassenen berecht zijn, lopen de meesten onder hen nog steeds veroordelingen op - vaak voor feiten met geweld. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek van Yana Jaspers (VUB), waarover De Standaard vandaag schrijft.

Jaspers voerde diepte-interviews uit met zeventien van de 210 minderjarigen die tussen 1999 en 2001 uit handen werden gegeven en dus door de ernst van de feiten als volwassenen werden berecht. Ze wilde een antwoord krijgen op de vraag wat de impact van de uithandengeving was.

Het plaatje is niet rooskleurig. Bijna alle jongeren liepen tussen de één en 33 nieuwe veroordelingen op, gemiddeld negen per persoon. In 2014 bleek de helft in de drie jaar daarvoor nog veroordeeld te zijn. In een op de vijf gevallen ging het om verkeersgerelateerde feiten, in een op de drie om diefstal. Vaak maakte geweld deel uit van de feiten.

"Uithandengeving heeft niet het beoogde effect"

Door de uithandengeving kreeg 17 procent een effectieve gevangenisstraf. Maar in 2016 had bijna iedereen er een celstraf op zitten en zat een kwart van de jongeren die ooit uit handen waren gegeven, nog altijd in de gevangenis. Een derde was net vrijgelaten. De jongeren van toen, die nu gemiddeld 33 jaar zijn, zaten drie tot zes keer in de gevangenis.

Volgens Jaspers heeft uithandengeving dus niet het beoogde effect. "'Het strafrechtelijke doel is om de jongeren voor hun verantwoordelijkheid te plaatsen, maar in de gevangenis hebben ze net geen verantwoordelijkheid en nauwelijks beslissingsmacht. Ze hebben zo weinig kansen op autonomie en ontwikkeling dat ze er niet in slagen om zich te integreren in de samenleving als ze buiten komen."
25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • William Van Den Berghe

  't Zal aangeboren zijn zeker ?

 • Gerry Cle

  Dat hebben destijds alle psychologen, sociologen en criminologen al voorspelt. Zolang we gevangenen niet voorbereiden op hun terugkeer in de samenleving zal het merendeel ervan crimineel blijven. Een straf mag best zwaar zijn maar niet uitsluitend 'wraak'. Een gevangene mag niet vrijkomen met meer haat tegen de maatschappij dan voorheen.

 • Freddy De Vos

  Dat klopt, want volwassenen gaan sowieso vrijuit of maximum 10 jaar zitten.

 • Albert Hendrix

  Wat voor een stom onderzoek is dat ,dat betekend gewoon dat ze niet streng genoeg gestraft zijn en dat de gevangenissen precies vakantiekampen zijn.De meeste van die snotneuzen veranderen toch nooit ,het zijn gewoon van kleins af al criminelen

 • Iwan Schrauwen

  wie betaalde dat onderzoek Geens ?