"900 geïnterneerden in België ondermaats behandeld"

PHOTO_NEWS
Ongeveer 900 geïnterneerden krijgen in de Belgische gevangenissen niet de zorg die hen toekomt. Dat heeft Paul Cosyns, emeritus hoogleraar psychologie (UA), vandaag verklaard tijdens een colloquium dat de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) in de Kamer organiseerde voor een tweehonderdtal belangstellenden, onder wie ook minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS).

België telt in totaal 3.876 geïnterneerden. Ruim een kwart daarvan (1.143) verblijft in de gevangenis, maar daar krijgt de overgrote meerderheid vaak niet de nodige zorg. Sinds 1998 is België daarvoor al veertien keer veroordeeld door het Europees Hof van de Rechten van de Mens (EHRM).

"Van de meer dan 1.100 geïnterneerden die in de gevangenis zitten, worden er ongeveer 900 niet of ondermaats behandeld", verklaarde Paul Cosyns, emeritus hoogleraar psychologie (UA). "We kunnen bij wijze van spreken dus nog 900 veroordelingen verwachten."

Structureel probleem
"De schandalige situatie in ons land is een structureel probleem en daarvoor zijn enkel structurele oplossingen mogelijk", aldus Cosyns. Hij stelt voor de bevoegdheid over de zorg over te hevelen van het departement Justitie naar Volksgezondheid. Daarnaast moet de geïnterneerden volgens hem geïntegreerd worden in de algemene gezondheidszorg, waarvan ze nu nog uitgesloten worden.

Tijdens het colloquium kwamen verschillende experts uit onder meer de medische, juridische en academische wereld aan het woord. Ze waren het erover eens dat de geïnterneerden weggehaald moeten worden uit de gevangenis.

Nieuwe wet
De sprekers benadrukten ook de lichtpuntjes in het Belgisch beleid. Zo werd verwezen naar de nieuwe gespecialiseerde instellingen die in Gent en Antwerpen plaats zullen bieden aan zowat 450 geïnterneerden.

De sprekers toonden zich ook tevreden met de nieuwe wet over de geïnterneerden die vorige maand gestemd werd, maar ze wijzen erop dat er in 2007 ook al een wet werd gestemd die onder meer wegens geldgebrek nooit werd uitgevoerd.