Gevangenispersoneel legt het werk neer: "Het zal geen korte staking zijn"

Vakbonden niet opgezet met plannen voor gegarandeerde dienstverlening

Archieffoto van stakend gevangenispersoneel in Brussel.
Photo News Archieffoto van stakend gevangenispersoneel in Brussel.
Zowel in het noorden als in het zuiden van het land is deze ochtend een deel van het gevangenispersoneel niet komen opdagen. In de Vlaamse gevangenissen is 70 procent van het personeel en 65 procent van de cipiers opgedaagd op het werk. In de Waalse is dat 57 procent, zegt het gevangeniswezen. Het personeel is ontstemd over het regeringsproject voor een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen. ACOD zegt dat acties voor onbepaalde duur mogelijk zijn. Vanaf woensdagochtend zal duidelijk zijn welke verdere acties er komen van de vakbonden.

In heel Vlaanderen was dinsdag 70,40 pct van alle personeelsleden, waaronder ook administratie en medische dienst, tijdens de ochtend- en dagdienst aanwezig. Van de cipiers was 65,38 pct aanwezig tijdens de vroege, dag- en namiddagdienst. Er waren enkele gevangenissen met minder dan 50 pct van de cipiers aanwezig: iets meer dan 19 pct in Leuven Centraal, 40 pct in Sint-Gillis en bijna 46 pct in Tongeren.

In de gevangenissen in het zuiden van het land is ook in verschillende penitentiaire inrichtingen niet de helft van het personeel aan het werk. Het gaat om het vrouwengedeelte van de gevangenis van Vorst (0 procent), Jamioulx (10 procent), Leuze-en-Hainaut (28,57 procent), Bergen (25 procent), Nijvel (43,48 procent) en Saint-Hubert (29,41 procent).

De vakbonden melden dat er stakingsposten staan  in Jamioulx, Bergen en Lantin.

Gegarandeerde dienstverlening

Het gevangenispersoneel is ontstemd over het regeringsproject voor een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen, dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vrijdag overmaakte aan de regering. De vakbonden kwamen gisteren samen over het voorstel. ACV Openbare Diensten, CSC Services Publics en ACOD-CGSP AMiO lieten nadien weten dat ze de tekst "onaanvaardbaar" vinden. Ze voegden daar aan toe dat ze vanaf vandaag alle acties dekken.

De bonden trekken vandaag naar de strafinrichtingen om op personeelsvergaderingen de tekst toe te lichten. "De eerste vaststellingen zijn positief", zegt Gino Hoppe van ACOD. "Maar we zullen pas een totaalbeeld hebben vanaf woensdagochtend 6 uur, als al het personeel is ingelicht." Hoppe voorspelt acties voor onbepaalde duur. "Het zal geen korte staking zijn." 

Of de ACOD ingaat op de uitnodiging tot dialoog met minister Geens donderdag is volgens de vakbondsman nog onduidelijk. 

Personeelstekort

Hoppe zegt dinsdag in een mededeling ook dat het niet ondenkbaar is dat door de veranderingen die minister van Justitie Koen Geens wil doorvoeren in het statuut van het gevangenispersoneel weldra dossiers van zware criminelen, terreurverdachten of terroristen zullen worden beheerd door personeel dat op tijdelijke basis in een gevangenis werkt.

Je zou haast beginnen denken dat het een bewuste politiek is om psychosociale taken in handen te stoppen van interimkantoren.

"Als gevolg van de besparingspolitiek van de laatste jaren kennen onder andere de psychosociale diensten een personeelstekort van 12 procent. Je zou haast beginnen denken dat het een bewuste politiek is om dit soort taken in de toekomst in handen te stoppen van interimkantoren en die keuze dan te kunnen verdedigen met 'personeelsgebrek' als argument", luidt het.

"Voor de ACOD zijn alle personeelsleden die in een gevangenis werken, mensen met een gezagsfunctie. Stellen dat dit enkel de personeelsleden in de bewaking zijn, getuigt van een gebrek aan inzicht in en respect voor de job van al de mensen in essentiële omkaderende functies." 

Sint-Gillis

Het Gevangeniswezen neemt dinsdagavond ook kennis van het besluit van burgemeester Charles Picqué (PS) van Sint-Gillis. Die vaardigde vandaag  een verordening uit dat er geen enkele nieuwe gedetineerde meer naar de strafinstelling van zijn gemeente mag worden gebracht. 

"We delen de bezorgdheid om de overbevolking en in het bijzonder die in de gevangenis van Sint-Gillis. We leveren inspanningen om deze inrichting te ontvolken, maar mogen ook de andere inrichtingen niet uit het oog verliezen. We kunnen de bevelen tot opsluiting van gedetineerden in voorlopige hechtenis in de gevangenis van Sint-Gillis van de procureur-generaal, de procureur des Konings en de onderzoeksrechters niet negeren", luidt het. 
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pascal Badts

  Dat moet toch wel wat zijn in de prive....

 • DIRK VAN DESSEL

  "Staken baat, werken schaadt" zeker ?

 • peter Frederix

  Of wel doen ze zoals bij het leger stakingsverbod of wel doen ze dat ook weg bij het leger.

 • Theo Van Hoof

  Onze vakbonden zijn ten tijde van Daens blijven steken. Geef ze rechtspersoonlijkheid. Waarom is hier weer niet mogelijk wat in onze buurlanden al lang de regel is? Willen ze staken? Laat ze dan minimaal werken op zondag regime. Laat stakingsdagen ook niet meer mee tellen voor pensioen. Zou al een mooie start zijn.

 • pascal devillé

  Waarom juist nu ? Die willen naar het WK voetbal kijken.