Exclusief voor abonnees

Gevangenisdirectrice Sofie Vantomme: “De vraag is, dóén we iets met deze mensen of niet”

Sofie Vantomme: “Ooit zal er écht geïnvesteerd moeten worden in gedetineerden. Dat kan niet eindeloos een taboe blijven.”
VIER Sofie Vantomme: “Ooit zal er écht geïnvesteerd moeten worden in gedetineerden. Dat kan niet eindeloos een taboe blijven.”
In Ooit vrij op VIER regeert directrice Sofie Vantomme met harde hand over de gevangenis van Brugge en zien we Natalie Valcke in die van Dendermonde de dagelijkse ellende managen. “Een zinvolle dagbesteding voor gedetineerden lost al veel op.”

In de tweede aflevering van Ooit vrij stuurt Sofie Vantomme (35) een Oost-Europeaan zonder verpinken voor een week “op strikt” omdat hij een fles door het raam van zijn cel heeft gegooid. De camera volgt het geklik van haar hakken als ze over de betonnen gevangenisvloer naar de isolatiecellen beent en ze achter elk kijkgat stoïcijns blijft voor de smeekbedes.

Op tv oogt ze een beetje tiranniek, maar als we ons aanmelden, stelt ze voor om het gesprek te laten doorgaan op de drugsvrije afdeling. In het hart van de gevangenis, met rondom ons op hun slippers van douche naar cel sloffende gedetineerden. Die haar bijna allemaal begroeten met “Hey!”. Als ze een wat oudere gedetineerde opmerkt, wat zwak te been, maakt ze tijd: “Zou je niet eens gaan wandelen? Je gaat daar deugd van hebben.”

Toch niet zo’n harde tante?

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

 • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
 • Slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mieke Vhuyst

  Ongeveer de helft is allochtoon dus: geen Belgische nationaliteit --> land uitzetten. Dubbele nationaliteit --> Belgische afnemen en land uitzetten. Beide op zwarte lijst en nooit meer kans op regularisatie. Dan moeten we enkel nog aan het werk met ons eigen crapuul, dat is al kostelijk genoeg (zowel financieel als maatschappelijk).

 • Rudi Goossens

  Geef eens aandacht aan de echte slachtoffers ! Het is gemakkelijk de bezieler uit te hangen voor criminelen als ze jou persoonlijk niks hebben aangedaan! Denk eens aan de slachtoffers die nooit met hun gedachten vrij komen...

 • Carla Van Geel

  Er zijn niet alleen grote criminelen. Een Russische vader bv. die vastzit voor een impulsieve diefstal om gezin in zijn land te helpen zou het niet halen zonder vrijwilligers die de Russische taal machtig zijn en hen regelmatig bezoeken om te praten. Respect voor zulke mensen die hun tijd, energie en ja zelfs vervoerskosten en zelfs bezoekjes aan die familie in Rusland doen uit pure menselijkheid.

 • Bruno Melotte

  Er moet voor deze mensen veel meer gezorgd worden!! Bijna elke gevangene komt terug in de maatschappij, men wil toch dat deze mensen een eerlijke tweede kans krijgen. En niet wat het systeem vandaag doet u een grotere en ergere crimineel maken!! En wat met de onschuldige die er veel zitten?

 • Paul Clercq

  Laat die allen vrij zo zijn er geen problemen meer in die gevangenissen