Gevangenisdirecteur: “Nemmouche was charismatisch figuur die anderen aanstak”

Een tekening toont Mehdi Nemmouche terwijl hij praat met zijn advocaat.
BELGA Een tekening toont Mehdi Nemmouche terwijl hij praat met zijn advocaat.
Mehdi Nemmouche was in de gevangenis van Salon-de-Provence, in Frankrijk, duidelijk geradicaliseerd en had daar een invloed op de andere gedetineerden, onder wie Nacer Bendrer. Dat heeft de voormalige directeur van de gevangenis deze namiddag verklaard. Nemmouche werd uiteindelijk overgeplaatst, wat hem allesbehalve zinde.

“Mehdi Nemmouche stond bij zijn aankomst, in september 2009, al gekend als geradicaliseerd”, verklaarde de directeur. “Uit de informatie die we uit de andere gevangenissen hadden gekregen, bleek dat hij daarvan in het verleden al blijk had gegeven. In Salon-de-Provence is hij wel verder geradicaliseerd.”

Zo droeg hij een baard en een djellaba, probeerde hij in gemeenschappelijke ruimtes te bidden, en probeerde hij zijn visie op een strenge islam op te dringen aan andere gedetineerden. Die deden daarover ook hun beklag tegenover het gevangenispersoneel.

Tekening van Nacer Bendrer.
BELGA Tekening van Nacer Bendrer.

Nemmouche was zeer intelligent en had een zeker charisma. Hij had een duidelijk invloed op andere gedetineerden

Voormalige directeur van gevangenis van Salon-de-Provence

“Nemmouche was zeer intelligent en had een zeker charisma”, ging de directeur verder. “Hij had een duidelijk invloed op andere gedetineerden, onder wie Nacer Bendrer. Bendrer heeft zijn gedrag volgens mij op dat van Nemmouche afgesteld. Er is, op basis van informatie uit de gevangenis en in samenwerking met de veiligheidsdiensten, een organigram opgesteld waarin Nemmouche en Bendrer een voorname rol speelden. Dat was weliswaar gedeeltelijk gebaseerd op veronderstellingen.”

Zelfmoordaanslag

Terwijl Nemmouche in de gevangenis van Salon-de-Provence verbleef, kreeg de directie lucht van een zelfmoordaanslag die zou voorbereid worden door gedetineerden, en die daarvoor rekenden op explosieven die hen van buiten de gevangenis zouden bezorgd worden.

“De bron die ons die informatie bezorgde, is door de veiligheidsdiensten ondervraagd en als betrouwbaar beoordeeld”, aldus de directeur. “We hebben op dat moment geen enkel risico genomen en een aantal gedetineerden overgeplaatst, waarbij Mehdi Nemmouche. Die was daar zeer boos over. Hij zei dat hij alleen in Allah geloofde en niet in de republikeinse waarden, en raadde ons aan hem neer te schieten, omdat hij na zijn vrijlating zoveel mogelijk ongelovigen zou doden. Hij voorspelde dat hij de jihad zou vervoegen en een zelfmoordaanslag zou plegen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.