Exclusief voor abonnees

Gevangenisdirecteur met 32 jaar ervaring: "Voer gevangenissen zoals we ze nu kennen af. Maar voer korte straffen wel uit"

«Nu verwacht men dat mensen beter uit de gevangenis komen, zonder dat er met hen gewerkt wordt aan hun terugkeer in de maatschappij. Net dàt is de grote utopie", vindt de Oudenaardse gevangenisdirecteur Hans Claus
Foto Ronny De Coster «Nu verwacht men dat mensen beter uit de gevangenis komen, zonder dat er met hen gewerkt wordt aan hun terugkeer in de maatschappij. Net dàt is de grote utopie", vindt de Oudenaardse gevangenisdirecteur Hans Claus
"Schaf de gevangenis af. Vervang ze door kleinere detentiehuizen waar je met gedetineerden kan werken aan hun herstel". Dat zegt Hans Claus (56), gevangenisdirecteur met 32 jaar dienst op de teller. In één adem pleit hij ervoor korte straffen opnieuw uit te voeren. "Nu komen we pas in actie als het kalf verdronken is."

De gevangenis afschaffen: is dat niet een beetje Utopia - iets wat alleen op papier tot een goed eind komt? Claus schiet meteen in zijn wiek. "Nu verwacht men dat mensen beter uit de gevangenis komen, zonder dat er met hen gewerkt wordt aan hun terugkeer in de maatschappij. Net dàt is de grote utopie. Alsof één soort pil alle zieken beter zou kunnen maken. De realiteit is dat de meerderheid slechter uit de gevangenis komt. We zitten met een recidivisme van meer dan 60%. Dààr iets aan doen is veel minder utopisch."

Verspilde kansen

Je hebt 19% van dit artikel gelezen
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roy Cooks

  Die wellicht linkse zou er beter voor ijveren dat uitgesproken straffen ook daadwerkelijk tot de laatste dag zouden worden uitgevoerd.

 • Jonathan Wouters

  ‘Werken aan hun herstel.’? Ze zijn niet ziek man, het zijn criminelen. Het probleem is linkse softies die de leiding krijgen over de gevangenissen. Harde straffen moeten we hebben en volle tijd uitzitten. Ze gedragen zich in de vak om sneller buiten te kunnen zodat ze terug aan de slag kunnen.

 • oswald billiet

  De directeur Claus is een van de weinige directeurs in gevangenissen die de gevolgen veroorzaakt door detentieschade bij lange gevangenisstraffen heeft ingeschat . Deze mensen hebben bij het vrij komen hulp en bijstand nodig om terug volwaardig aangepast aan de maatschappij te worden. Lange gevangenisstraffen brengen inderdaad geen verbetering meer teweeg, door verdringing van het schuldgevoel.

 • Ronny Vansteelandt

  Tv's, computers en de luxe buiten. Een bal rond hun enkels en hard laten werken. Geen vervroegde invrijheidsstellingen en er niet eerder uit dan wanneer de schade aan de slachtoffers betaald is. Indien dat laatste onmogelijk is laten wegrotten.

 • Leopold Vanhoof

  Zo lang je je poorten wagenwijd openzet voor alle criminelen uit Europa zal niets baten.