Gevangenisdirecteur met 32 jaar ervaring: "Voer gevangenissen zoals we ze nu kennen af. Maar voer korte straffen wel uit"

«Nu verwacht men dat mensen beter uit de gevangenis komen, zonder dat er met hen gewerkt wordt aan hun terugkeer in de maatschappij. Net dàt is de grote utopie", vindt de Oudenaardse gevangenisdirecteur Hans Claus
Foto Ronny De Coster «Nu verwacht men dat mensen beter uit de gevangenis komen, zonder dat er met hen gewerkt wordt aan hun terugkeer in de maatschappij. Net dàt is de grote utopie", vindt de Oudenaardse gevangenisdirecteur Hans Claus
"Schaf de gevangenis af. Vervang ze door kleinere detentiehuizen waar je met gedetineerden kan werken aan hun herstel". Dat zegt Hans Claus (56), gevangenisdirecteur met 32 jaar dienst op de teller. In één adem pleit hij ervoor korte straffen opnieuw uit te voeren. "Nu komen we pas in actie als het kalf verdronken is."

De gevangenis afschaffen: is dat niet een beetje Utopia - iets wat alleen op papier tot een goed eind komt? Claus schiet meteen in zijn wiek. "Nu verwacht men dat mensen beter uit de gevangenis komen, zonder dat er met hen gewerkt wordt aan hun terugkeer in de maatschappij. Net dàt is de grote utopie. Alsof één soort pil alle zieken beter zou kunnen maken. De realiteit is dat de meerderheid slechter uit de gevangenis komt. We zitten met een recidivisme van meer dan 60%. Dààr iets aan doen is veel minder utopisch."

Verspilde kansen

Je hebt 19% van dit artikel gelezen