Gevangenisbonden dienen stakingsaanzegging in voor 7 en 8 mei

Archiefbeeld staking aan gevangenis in Brugge.
Benny Proot Archiefbeeld staking aan gevangenis in Brugge.
ACV en ACOD willen met vier militantenconcentraties op 7 en 8 mei nog eens het signaal geven aan minister van Justitie Koen Geens dat er meer inspanningen nodig zijn om de problemen in de gevangenissen aan te pakken. Op 7 mei verzamelen de bonden in Merksplas en Lantin, de dag erop volgen Brugge en Bergen. Dat meldt het ACV vandaag. 

Voor de twee dagen is een stakingsaanzegging ingediend, zodat het personeel dat wil afzakken naar een van de acties gedekt is. Op 3 mei volgt nog overleg, meldt Filip Dudal, secretaris bij ACV Openbare Diensten.
Dudal verwacht dat de acties "redelijk goed" opgevolgd zullen worden. Twee jaar geleden sloten de bonden een akkoord met minister van Justitie Koen Geens. "We zijn nu twee jaar later, maar de beloftes zijn niet waargemaakt al zijn er wel inspanningen gedaan, maar niet genoeg."

Hét heikele punt is het personeelstekort, zeker aan Nederlandstalige kant. "Men zegt ons dat het moeilijk is om personeel te vinden, voor bewaking, maar ook voor administratie en verpleging. Vanuit de bonden proberen we de job te promoten, maar het is ook aan de overheid om hier campagnes rond te voeren. Dat is niet gebeurd.” 

Sociale onderhandelingen

De Rosetta-banen die er gekomen zijn om dat personeelstekort op te vangen zijn voor Dudal "slechts een lapmiddel, geen duurzame oplossing". "Het gaat hier om -26-jarigen die na acht dagen opleiding als het ware voor de leeuwen gegooid worden”, klinkt het.

Met de acties op 7 en 8 mei willen de bonden ook een signaal geven aan de volgende minister van Justitie. "We vrezen een lange regeringsvorming", zegt Dudal. "Wat gebeurt er daarna? De problemen, zoals ook overbevolking, zijn nog lang niet opgelost."

De penitentiaire administratie bevestigde de aanzegging ontvangen te hebben. "De sociale onderhandelingen zullen nu conform de procedures opgestart worden", klonk het in een korte reactie.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Sylvain Vekeman

    Zeg mannen hoeveel keer hebben we hier al voor gestaakt...prikacties lijkt me meer effect te hebben!!!

  • William Van den Berghe

    Is het weer zover ja ? Er is daar bij die vakbonden zeker een beurtrol ?

  • Peeters Freddy

    De belastingbetaler moet 3 miljoen euro betalen wegens staken in 2018, op enkele miljoenen zal het niet aankomen. Weet Geens wel waarom de lamzakken van de vakbonden staken.