Gevangenis Dendermonde: nog geen steen gelegd, maar wel al bijna 3,5 miljoen euro kosten

Het ontwerp voor de nieuwe gevangenis bestaat al jaren.
rv Het ontwerp voor de nieuwe gevangenis bestaat al jaren.
De bouw van de nieuwe gevangenis in Dendermonde aan de site Oud Klooster is nog niet gestart, maar nu al heeft het project bijna 3,5 miljoen euro gekost, zo blijkt uit een becijfering van Terzake (Canvas).

Aanleiding zijn verschillende procedures van buurtbewoners rond de bouw- en milieuvergunning die al tien jaar aanslepen, waardoor de bouw maar niet kan starten. De Regie der Gebouwen moet hierdoor schadevergoedingen betalen aan de reeds gecontracteerde aannemer.

Volgens Terzake gaat het om een bedrag van 2,9 miljoen euro. Ook de gerechtskosten worden aangerekend: 315.000 euro. Het stopzetten van de werken aan een brug en een weg hebben 224.000 euro gekost. Terzake komt zo op een totaal kostenplaatje van 3.439.000 euro, terwijl er nog geen steen is gelegd. Bij verdere vertraging kunnen de schadevergoedingen nog oplopen.

Groen-kamerlid Stefaan Van Hecke spreekt van geblunder bij de opmaak van de contracten. “De overheid heeft het zelf gezocht. Ze hebben de aannemer gezegd: Begin maar te bouwen, maar ze waren nog niet zeker of dat kon en mocht op die plek. (...) De rekening komt bij de belastingbetaler, totaal onaanvaardbaar.”

Volgens Regie der Gebouwen-CEO Laurent Vrijdaghs kan de aannemer “niet voor onbepaalde tijd wachten om een gevangenis te bouwen, zonder een vergoeding te krijgen”. Volgens Terzake moet de overheid nog eens 14, 8 miljoen euro betalen, indien wordt beslist dat de gevangenis er niet komt.

 De Raad van State oordeelde vorige maand dat het Provinciaal Ruimtelijk UitvoeringsPlan (PRUP) voor de bouw en exploitatie van een nieuwe gevangenis in orde is. Maar zoals eerder vermeld: tegen de bouw- en milieuvergunning lopen nog procedures.

De site Oud Klooster in Dendermonde, de plek waar de nieuwe gevangenis moet komen.
Copyright : Geert De Rycke De site Oud Klooster in Dendermonde, de plek waar de nieuwe gevangenis moet komen.160 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Noël Abbeel

  zouden ze niet beter al het leegstaande renoveren zoals kazernes enz.. in plaats van luxe gevangenissen(hotels) te gaan bouwen op domeinen die normaal voor landbouw dienen ? maar ja ze moeten met geld smossen he ?

 • Edmond Dillien

  Weer maar eens een voorbeeld dat de politici van dit land een bende oenen zijn die niets anders goed kunnen dan zorgen dat er genoeg is voor de politici, voor de rest word het belastinggeld uitgegeven aan allerlei stommiteiten van hen. Ik blijf er bij hoe meer politici hoe meer van dit, België moet hoognodig terug naar een 1 stelsel bestuur en alle overbodige beroepspolitici mogen dan een jobke in de privé gaan zoeken waar ze zulke stommiteiten niet zullen moeten uithalen.

 • marcel mampaey

  toch zijn er nog mensen die de schuld bij nva leggen dit contrakt is gesloten in de vorige paars groene regering maar wat baten kaars en bril als de uil niet zien een wil.

 • Erwin De Meyer

  Zo kennen we ze hier in België. Met geld omgaan is niet echt hun sterkste punt. Met geld smossen is wel hun sterkste punt. Geld uitgeven aan onnozelheden kunnen ze ook bijzonder goed en geld aan onnodige onderzoeken uitgeven kunnen ze ook. Onbekwaam.

 • Benny Deridder

  Dat komt ervan in een land te leven waar 1 burger het algemeen belang kan hypothekeren. We zijn het land van stilstand geworden.