Gevangenen kunnen vanaf volgend jaar goedkoper bellen én krijgen eigen telefoon op cel

Een telefoon in de gevangenis van Antwerpen.
belga Een telefoon in de gevangenis van Antwerpen.
Gedetineerden zullen volgend jaar een pak goedkoper kunnen bellen. Dat blijkt uit een persbericht van minister van Justitie Koen Geens. De gevangenen zullen die telefoontjes ook niet langer op de gang moeten plegen. Vanaf februari worden alle cellen uitgerust met een eigen telefoon.

Gevangenen betalen momenteel meer voor een telefoongesprek dan andere mensen omdat de tarieven gebaseerd zijn op die van de openbare telefooncabines uit 2002. Die hoge kosten werden al meermaals aangeklaagd, onder meer door de federale ombudsman en de Raad van Europa.

Dankzij een nieuw akkoord met de leverancier van de telefoniediensten zullen de tarieven volgend jaar echter drastisch dalen, zo meldt Geens. De kost van een telefoontje naar een gsm in de piekuren bijvoorbeeld zal slinken van 0,86 euro per minuut naar 0,11 euro per minuut.

"Wie iets fout deed in zijn leven moet daarvoor boeten. Een straf is noodzakelijk, maar moet rechtvaardig zijn. Gedetineerden moeten kansen krijgen om na de straf het leven te hernemen. De telefoontarieven waren te hoog en daar doen we nu iets aan", stelt Geens. 

Gedetineerden moeten kansen krijgen om na de straf het leven te hernemen.

Telefoon op de cel

Volgend jaar wordt ook de telefonie op cel verder uitgerold. In de gevangenissen van Beveren, Leuze-en-Hainaut en Marche-en-Famenne bellen gevangenen reeds in een cel, en vanaf februari wordt dat systeem ook ingevoerd in de andere gevangenissen, aan een ritme van twee gevangenissen per week. De voorbereidende bekabelingswerken zijn al bijna overal uitgevoerd. 

Het plaatsen van een telefoon op iedere cel is goed voor de penitentiaire veiligheid, meent Geens. Zo zullen cipiers niet meer ingezet moeten worden om een gevangene te begeleiden naar de telefooncellen. De gevangene krijgt ook meer vrijheid om te kiezen wanneer hij of zij belt. Dat zorgt volgens de minister voor minder frustraties en betere kansen op re-integratie.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Depreter

  Die Geens is een onbekwame, niet verkozen profiteur. Het enige dat hij gepresteerd heeft is een paar keer belachelijke vragen voorlezen in het programma : De Slimste Mens.

 • Daniel Wouters

  Doet men dit nu echt om de burger op stang te jagen, er zijn duizenden andere zaken,problemen die meer financiële prioriteit kunnen gebruiken dan misdadigers een telefoon in hun cel te verschaffen echt kafkaiaans.

 • Fredien Vandervekens

  Minister Geens gaat tot het uiterste voor zijn "gabbers". Er is duidelijk een fout geslopen in Geens "perceptie" van justitie. De burger moet na "lopende zaken" gevrijwaard worden van dergelijke "bestuurders". Hopelijk dropt men deze "minzame" mimespeler in Vaticaanstad. Als butler van Franciscus.

 • stefan crama

  Als dit zo verder evolueert gaat men nog betalen om in de cel te belanden.

 • louis van hoeylandt

  vertel dat maar aan hun slachtoffers , dat ze beter moeten behandeld worden zodat ze een toekomst hebben ...heel waarschijnlijk om ....kom op naar het volgend slachtoffer