Gevangenen Ittre weigeren terug naar cel te gaan en hebben "zelfgemaakte wapens"

De inkom van de gevangenis van Ittre.
BELGA De inkom van de gevangenis van Ittre.
Een honderdtal gedetineerden in de gevangenis van Ittre weigert de binnenkoer te verlaten en terug naar hun cellen te keren. De gevangenen hebben volgens een vakbondsafgevaardige "zelfgemaakte wapens". Het gaat om metalen messen en vorken die ze van medegevangenen uit hun cellen toegeworpen kregen. Dat meldt RTL Info.

De gevangenen eisen bezoek en weigeren naar hun cellen terug te keren tot ze het resultaat kennen van het nieuwe overleg tussen justitieminister Koen Geens en de bonden.

Zoals in alle gevangenissen in Brussel en Wallonië lopen ook in Ittre de spanningen hoog op sinds het begin van de staking van de cipiers, nu drie weken geleden.

De redactie van RTL Info ontving vanuit verschillende bronnen meldingen van de gevangenisopstand. De gevangenisdirectie wenst die niet te bevestigen, zij zou volgens RTL een verbod hebben gekregen om rechtstreeks met de pers te praten. De FOD Justitie bleek niet bereikbaar, maar een vakbondsafgevaardigde bevestigt het bericht aan RTL. "Een afgevaardigde heeft me op de hoogte gebracht dat de gevangenen de binnenkoer niet willen verlaten", stelt Philippe Lievens van de CGSP.

"Er zijn honderd gevangenen buiten. Ze stellen dat ze pas na het geplande overleg met minister Geens vannamiddag terug naar hun cellen willen. Wat ze eisen, zijn bezoeken".

Een andere getuige meldt aan RTL dat de gevangenen op de binnenkoer "messen en vorken hebben die andere gevangenen door de ramen van hun cel doorgaven".

Vakbondsafgevaardigde Vincent Gonthier bevestigt dat. "Ze hebben messen en vorken gekregen via aanpalende cellen. Het gaat om metalen bestek dat op vensterbanken kan geslepen worden".

Lievens van zijn kant stelt dat de gedetineerden het traliewerk voor hun ruiten twee weken geleden al hebben ingetrapt, waardoor ze makkelijk voorwerpen kunnen doorgeven aan medegevangenen op de binnenkoer. "Dat is gebruikelijk wanneer gevangenen klaar zijn om te vechten, dan geven ze zelfgemaakte wapens door via de vensters".