Gevangenen betalen vijf keer te veel om te telefoneren

Een telefoon in de gevangenis van Antwerpen.
belga Een telefoon in de gevangenis van Antwerpen.
Belgische gevangenen betalen tot vijf keer meer dan gemiddeld om te telefoneren. Ze moeten een 16 jaar oud telefoontarief betalen, waardoor hun rekening snel oploopt. Dat blijkt uit cijfers die Stefaan Van Hecke (Groen) opvroeg bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Groen eist dat de tarieven worden aangepast.

Gevangenen hebben onder bepaalde voorwaarden het recht om, op eigen kosten, dagelijks te telefoneren. "Maar in brieven en mails die ik binnenkrijg van gedetineerden komt steeds dezelfde klacht terug: hun torenhoge telefoonrekening", zegt justitiespecialist Stefaan Van Hecke (Groen). "Gedetineerden hebben het meestal niet breed. Het kan toch niet de bedoeling zijn om hen een tweede keer te straffen?"

Cijfers leren dat gedetineerden tot vijf keer meer betalen dan de gemiddelde burger. Volgens de federale ombudsman wordt het huidige tarief voor binnenlandse gesprekken nog bepaald op basis van het Belgacom-tarief uit 2002. Gedurende die tijd kwam er één keer een korting van vijf procent. "In 2016 moest een gedetineerde 7 euro betalen voor een telefoongesprek van tien minuten. Dat is niet correct."

Volgens een gedetineerde - die om drie uur per maand naar zijn vrouw in Oostenrijk te bellen 250 euro moest betalen in 2014 - zijn de dure telefoontarieven ook een reden waarom zo veel gsm's de gevangenis worden binnengesmokkeld.

Prison Cloud

Minister Geens verwacht dat Prison Cloud - een nieuw digitaal platform tegen 2020 waarmee gedetineerden onder meer goedkoper zullen kunnen bellen vanop een computer in hun cel - soelaas zal bieden. Twee gevangenissen zijn er al mee uitgerust, de rest volgt tegen 2020.

Van Hecke vindt dat te laat. Volgens de federale ombudsman zullen gedetineerden dan 10 procent goedkoper kunnen bellen. Maar dat volstaat niet volgens Van Hecke en de federale ombudsman. "De prijzen blijven dan nog altijd veel te hoog", aldus die laatste.

Tarieven vastgelegd in 2003

Het Gevangeniswezen zegt dat de tarieven nog steeds dezelfde zijn als diegene die zijn vastgelegd door de overheidsopdracht van 2003. Die tarieven zijn destijds bepaald door Belgacom (inmiddels Proximus), zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver. "Er is nu een nieuwe aanbesteding lopende. Dit dossier moet zijn administratieve weg volgen. Indien dit dossier wordt goedgekeurd, kunnen de tarieven gevoelig dalen." 
53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  De daders worden eer slachtoffers.

 • bart verstraeten

  Dat is dan nog 100 keer teweinig ,stuur ze maar de factuur voor kost en inwoon ook

 • Eric De landtsheer

  Het is geen 2de keer bestraffing, hun straf is lopende, dus...

 • Iwan Schrauwen

  wij hebben niks gedaan en moeten betalen voor hun kost, inwoon, bewaking enz

 • Conny Van den Bosch

  Als het leven toch zo onaangenaam is in de gevangenissen, waarom komen ze dan regelmatig terug? Omdat de brave belgjes voor hun kost en inwoon betalen terwijl zij uitrusten na hun zware criminele arbeid. Straks krijgen ze ook nog vervroegd pensioen wegens zwaar werk.