Gevangene valt directrice aan met zelfgemaakt wapen in gevangenis van Jamioulx

Belga
In de gevangenis van Jamioulx heeft een gevangene vanochtend de directrice aangevallen en verwond. Dat gebeurde tijdens de zitting van een tuchtprocedure. Het parket behandelt de zaak als een poging tot moord. 

Volgens Vincent Fiasse, procureur des Konings van Charleroi, wijzen de eerste elementen van het onderzoek wel degelijk op voorbedachtheid. Tijdens de zitting zou de gedetineerde de directrice hebben benaderd door te doen alsof hij de bewaker achter haar ging begroeten. Op dat moment sloeg hij toe met een zelfgemaakt wapen: een scheermesje, geklemd tussen stukken plexiglas. De directrice probeerde de uithalen af te weren, maar raakte lichtgewond aan de hals en de achterkant van de rug. Ze moest niet naar het ziekenhuis gebracht worden, “maar er werden vitale lichaamsonderdelen geviseerd”, aldus de procureur des Konings. 

“Het gevangenispersoneel is efficiënt tussengekomen”, zegt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen. “De cipiers hebben de gevangene overmeesterd. Hij werd overgebracht naar een veiligheidscel.” Eén cipier raakte bij de interventie aan de hand. 

Zware jongen

De gedetineerde is geboren in 1995 en zit sinds 2014 in de gevangenis. Hij is veroordeeld tot zware straffen, van respectievelijk 10 en 15 jaar, voor diefstallen met geweld en gijzelingen. De man wordt maandag verhoord over de feiten van zondagvoormiddag. Hij zit momenteel in een veiligheidscel in Jamioulx, maar hij zal overgebracht worden naar een andere gevangenis.

Gezien de ernst van het incident is de gevangenis overgegaan op nachtregime. Dat betekent dat alle gedetineerden op hun cel moeten blijven. Er gaan ook geen activiteiten door.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Louman

  Als je in het programma ooit vrij ziet hoe ze omgaan met gevangen dan weet je genoeg. Het lijken allemaal klein kinderen en de directrices hebben 0,0 gezag.

 • robert dumortier

  Poging tot moord? bij de gewone burger catalogeert het gerecht dit amper tot slagen en verwonding! Maar ja hoe dichter bij de rechters hoe erger het geval!

 • Paul Verbeeck

  Moeilijk te begrijpen wat hier allemaal kan in de Belgische gevangenissen, boei ze fatsoenlijk zoals in vele buitenlande gevangenissen en zet er desnoods een leuke afgerichte hond naast.

 • lodewijk maesen

  hun nog meer in de watten leggen...je leest niets anders meer...

 • DIRK RASSCHAERT

  Wat zou het dan anders kunnen zijn ?