Geurhinder Aalst allicht het gevolg van lozing: "Stankwalm penetreert al drie dagen lang ons huis"

Mozkito, Photonews
Aalst is in de ban van een indringende geur. Uit analyses van een gespecialiseerd lab blijkt nu dat een onnatuurlijke vervuiling of lozing allicht aan de basis ligt. Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) wil een intensief onderzoek en heeft het Oost-Vlaamse parket ingeschakeld. "Een stankwalm penetreert al drie dagen lang ons huis. Gelukkig zijn we in Aalst wel wat gewoon", zegt tv-presentator Steven Van Herreweghe.

Sinds dinsdagavond ontvingen de brandweerzone Zuid-Oost, de lokale politie Aalst, Eandis en het stadsbestuur al 109 oproepen van geurhinder. "Er werden zowel lucht-, water- als bodemanalyses uitgevoerd", klinkt het nu bij het stadsbestuur. "In een eerste fase werden 170 stoffen getest. De concentraties aan koolwaterstoffen duiden op een onnatuurlijke vervuiling. Het buurtonderzoek van de lokale politie Aalst heeft voorlopig nog geen resultaten opgeleverd."Het is nog niet duidelijk waar de lozing plaatsvond en of het accidenteel of kwaadwillig gebeurde. "Er wordt primordiaal ingezet om de bron van de hinder te achterhalen. De brandweer en de civiele bescherming blijven het rioolstelsel spoelen en ventileren. Dat neemt tijd in beslag, want het gaat om 70 kilometer (een tiende van het totale rioolstelsel). De stad vraagt aan het gespecialiseerde labo om nog extra stalen te nemen en te onderzoeken.""Ramen openzetten"

Er is geen onmiddellijk gevaar voor de volksgezondheid en er is ook geen sprake van ontploffingsgevaar. "De verhoogde concentraties aan koolwaterstoffen zijn niet acuut verontrustend voor de volksgezondheid. Dit weekend stijgen de temperaturen, waardoor de geur sterker kan worden waargenomen. Wie een vreemde geur opmerkt in zijn woning, zet het best ramen open om zo goed mogelijk te verluchten." Ook watersloten ('sifons') doorspoelen met water kan helpen.

De afgelopen dagen spoelde de brandweer van Aalst al de riolen, echter zonder veel effect tot nu toe. "Het rioolstelsel is de zwakke plek van elke stad of gemeente. Illegale lozingen kunnen zowel vanuit een private woning als vanop het openbaar domein gebeuren."

Tim Van Damme

Meestal ruikt het hier naar onzin, nu naar gas

Steven Van Herreweghe

"We zijn wel wat gewoon"

In 'Linde staat op' op Studio Brussel vertelt tv-presentator Steven Van Herreweghe over de stank in zijn Aalst. "Ik kwam dinsdagavond thuis van het werk en rook het meteen", vertelt hij. "Ik dacht dat het gas was en dus belde ik de energiemaatschappij."

Van Herreweghe kreeg de raad de gaskraan dicht te draaien en het huis te verlaten. "In alle paniek ben ik met huilende kinderen - die al in pyjama zaten - een ritje gaan maken", klinkt het. Al snel bleek het echter niet om gas te gaan. "Het bleek een walm te zijn die vanuit de riolering ons huis penetreerde. Al een dag of drie leven wij in deze aangename geur", zegt hij.

"Meestal ruikt het hier naar onzin, nu naar gas", grapt hij nog. "Vergeet ook niet dat in het centrum van de stad de fabriek Amylum staat, waardoor het hier eigenlijk 364 dagen per jaar stinkt. We zijn wel wat gewoon."

Tim Van Damme